Παγκόσμια συγκίνηση, συμβολισμοί και ένα διπλό μήνυμα στους πρόσφυγες, αλλά και στην Ελλάδα, ότι δεν είναι μόνοι τους, από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, που έλαβε διαστάσεις ιστορικού γεγονότος.
Παγκόσμια συγκίνηση, συμβολισμοί και ένα διπλό μήνυμα στους πρόσφυγες, αλλά και στην Ελλάδα, ότι δεν είναι μόνοι τους, από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, που έλαβε διαστάσεις ιστορικού γεγονότος.
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι που κατέκλυσαν το νησί, και 400 τηλεοπτικά δίκτυα, κατέγραψαν κάθε κίνηση του Ποντίφικα και μετέφεραν τις συγκλονιστικές εικόνες από τις αντιδράσεις των προσφύγων που έπεφταν στα πόδια του κλαίγοντας και κυρίως των παιδιών που του χάρισαν ακόμη και ζωγραφιές, στα απέραντα του κόσμου.
Μετέφεραν επίσης τα λόγια στήριξης και ελπίδας του Φραγκίσκου, ο οποίος τόνισε σε όλους τους τόνους πως ούτε οι πρόσφυγες είναι μόνοι τους, ούτε η Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως και κατά την επιστροφή του στη Ρώμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πάπας επανέλαβε πως “δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη αλλά γέφυρες” και κάλεσε όλους να εργασθούν υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Την σπουδαιότητα που είχε για τον ίδιο τον Ποντίφικα η επίσκεψη στη Λέσβο αποκαλύπτουν τα λόγια του, μέσα στο αεροπλάνο, πριν την άφιξή του στο νησί. “Αυτό το ταξίδι χαρακτηρίζεται από λύπη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πρόκειται για ένα λυπηρό ταξίδι. Πάμε να δούμε από κοντά τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε.
Σε μία κίνηση έντονου συμβολισμού, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πήρε μαζί του τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων, οι οποίες θα φιλοξενηθούν από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.
“Υπομονή Έλληνες”
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποχαιρέτισε τους Έλληνες, με τη λέξη “υπομονή”. Νωρίτερα, είχε στείλει συγκινητικό μήνυμα στον ελληνικό λαό, λέγοντας: “Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτή η κρίση μπορεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό μας. Συνέβη με εσάς και με τον ελληνικό λαό που ανταποκρίθηκε γενναιόδωρα στις ανάγκες σας παρά τις δικές του δυσκολίες”.
Τον Ποντίφικα υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, αλλά και οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης και Ελλαδικής εκκλησίας, πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Πάπα στη Λέσβο, "το νησί που σήκωσε στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο", όπως είπε.
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες και ο πρωθυπουργός επισκέφτηκαν το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, όπου αρχικά χαιρέτισαν και στη συνέχεια συνομίλησαν με πρόσφυγες ακούγοντας και προσωπικές τους ιστορίες.
Μετά τις ομιλίες, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν μια έκκληση διακήρυξη προς τη διεθνή κοινότητα, ώστε να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και στη συνέχεια γευμάτισαν με κάποιους πρόσφυγες.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης μετά την οποία ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος έριξαν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.