Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τα προεδρεία των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για το ασφαλιστικό του κλάδου
Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τα προεδρεία των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για το ασφαλιστικό του κλάδου.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να αλλάξει τη μορφή του απεργιακού αγώνα, που άρχισε την περασμένη Πέμπτη. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από σήμερα στις 5 το απόγευμα αλλάζει ο τρόπος κινητοποίησης των δημοσιογράφων, όχι με απεργία αλλά με εκτενείς αναφορές στο σύνολο του Τύπου, για τις επιπτώσεις που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το σύνολο των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και γενικότερα για όλους τους εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή ήρθε αφού από το πρωί κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, κυρίως αθλητικοί, άρχισαν να μεταδίδουν νέα από την επικαιρότητα αλλά και η τηλεόραση του Σκάι, μετά το μεσημέρι, μετά από απόφαση συνέλευσης των εργαζομένων της.
Η ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να μάχεται για "τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης".
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών εθνικής εμβέλειας, ζητώντας πιο ολοκληρωμένη πρόταση από τον Γ. Κατρούγκαλο, καθώς μέχρι τώρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, δεν υπήρξε ούτε καν αναλογιστική μελέτη για τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό των δημοσιογράφων.
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων ζήτησαν απόσυρση του ασφαλιστικού. Η κατάργηση του αγγελιόσημου φέρνει ανεργία και κατάρρευση των ταμείων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημ. Κουμπιάς.
"Ας δούμε και τις συνέπειες από την κατάργηση του αγγελιοσήμου. Η υποχρέωση των εργοδοτών για καταβολή εισφορών, αύξηση εργοδοτικού κόστους, απολύσεις,ανεργία. Επίσης θα προκύψει εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή αφού η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των απασχολουμένων επιφέρει πρόσθετο κόστος. Και βέβαια θα καταρρεύσουν ο ΕΔΟΕΑΠ και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, της Αθήνας και της περιφέρειας. Και απώλεια της υγειονομικής κάλυψης και επικούρησης καθώς και στέρηση επιδομάτων ανεργίας".
Η ανεξαρτησία του δημοσιογράφου έχει άμεση σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Στ. Νικολόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η κατοχύρωση της δημοσιογραφικής ιδιότητας, η ανεξαρτησία του δημοσιογράφου έχει άμεση σχέση με τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, που κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία του. Ελπίζω να αποσυρθεί η διάταξη και σας ζητάω να το κάνετε με την ψήφο σας".