Θετικά στοιχεία αλλά και "γκρίζες ζώνες" περιλαμβάνουν για την Ελλάδα οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.
Θετικά στοιχεία αλλά και "γκρίζες ζώνες" περιλαμβάνουν για την Ελλάδα οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.
Στα θετικά πρέπει να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι πλέον οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης που θα δώσει εκ των πραγμάτων "ανάσα" στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, δόθηκε η δέσμευση από τους Ευρωπαίους ότι θα συζητήσουν για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Ωστόσο, στα αρνητικά των χθεσινών αποφάσεων περιλαμβάνεται το ότι τα όποια μέτρα για την απομείωση αυτή παραπέμπονται για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018 και μάλιστα εάν χρειαστεί, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει όλους τους στόχους του μνημονίου.
Οι εταίροι περιέγραψαν αυτά τα μέτρα ως κυρίως επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και μεγαλύτερες περιόδους χάριτος ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μετά το 2022 και επειδή τα δάνεια έχουν μέση διάρκεια 30 ετών θα ληφθούν και άλλα μέτρα εάν όμως χρειάζεται και πάντα υπό όρους.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα διαρκές μνημόνιο με τήρηση δεσμεύσεων από την Ελλάδα στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων με αντάλλαγμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Το EuroWorking Group θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τις εισηγήσεις σχετικά με το θέμα του χρέους μέχρι τις 24 Μαΐου ενώ μένει να φανεί εάν με τις υποσχέσεις αυτές των Ευρωπαίων θα καλύπτεται το ΔΝΤ ώστε και αυτό με τη σειρά του να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή επιθυμία και στόχο του Eurogroup συνολικά.
Πλέον, η Αθήνα καλείται να ψηφίσει μέχρι τις 24 Μαΐου και τον αυτόματο "κόφτη" δαπανών και ο οποίος θα λειτουργεί ως εξής: εάν η Ελλάδα διαπιστώνεται κάθε Απρίλιο ότι δεν έχει πιάσει τους στόχους της, θα εκδίδει προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα περικόπτονται οριζόντια οι δαπάνες του Δημοσίου -μέσα σε αυτές και οι μισθοί με τις συντάξεις- και μετά εάν η κυβέρνηση θελήσει να τις διορθώσει θα μπορεί το Νοέμβριο όταν καταθέτει τον προϋπολογισμό της.
Σε αυτό το στάδιο θα μπορεί να επιβάλλει αυξήσεις φόρων αλλά με βάση τη χθεσινή απόφαση αυτές θα είναι "μόνιμου" και "διαρθωτικού" χαρακτήρα κάτι που σημαίνει ότι θα αφορά σε μείωση του αφορολόγητου, σε μετατάξεις των συντελεστών ΦΠΑ και σε αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος.