Σοβαρές διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ζήτημα του δημοσιονομικού “κόφτη”, ενώ απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και στο θέμα του χρέους, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σοβαρές διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ζήτημα του δημοσιονομικού “κόφτη”, ενώ απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και στο θέμα του χρέους, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Όπως μεταδίδει η Σοφία Δήμτσα, κυβέρνηση και εταίροι έχουν συμφωνήσει μόνο στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται για τον “κόφτη”, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για ανάγκη καλύτερης τεχνικής επεξεργασίας της ρύθμισης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακύψει ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών σχετικά με την περιγραφή των κωδικών των δαπανών που θα “ψαλιδίζονται” και με τη σειρά με την οποία θα γίνονται οι περικοπές. Οι ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν το μεγαλύτερο μέρος της περικοπής των δαπανών να αφορά σε μισθούς και συντάξεις, θέση με την οποία εκφράζει τις ενστάσεις της η ελληνική κυβέρνηση, που επιθυμεί να δοθεί προτεραιότητα στις ελαστικές δαπάνες.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, οι ευρωπαίοι εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα προσχέδιο που θα καθορίζει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα στο ζήτημα του χρέους. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας-πακέτο έως την 24η Μαΐου είναι "δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη", όπως μεταδίδει ο Μανώλης Σπινθουράκης.
Η στάση του Βερολίνου παραμένει σκληρή, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφανγκ Σόιμπλε να αντιδρά στις προτάσεις του ΔΝΤ περί σταδιακής αποπληρωμής από το 2040 μέχρι το 2060, των δανείων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Την ίδια ώρα, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών και για την εκταμίευση της δόσης που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την Παρασκευή ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η Αθήνα θα λάβει μία μεγάλη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ συν 4 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος εκφράζει την εκτίμηση πως το ποσό της εκταμίευσης δεν θα είναι τόσο μεγάλο.