Αντιμέτωπη με ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η αποκάλυψη της διάταξης για τις off shore και τους υπουργούς.
Αντιμέτωπη με ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η αποκάλυψη της διάταξης για τις off shore και τους υπουργούς.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θυμίζει καζάνι που βράζει, καθώς βουλευτές διαμαρτύρονται, τονίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την ουσία της ρύθμισης.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Κώστα Μπάρκα στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”: “Δεν μπορεί κατά την άποψή μου πολιτικό πρόσωπο που έχει διατελέσει βουλευτής, γενικός γραμματέας, διοικητής νοσοκομείου, υπουργός, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει τέτοια εταιρεία”, είπε.
Ταυτόχρονα, σε μία εξαιρετικά σπάνια κίνηση εσωκομματικής αντίδρασης, η εφημερίδα “Αυγή” εκφράζει ανοιχτά διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, στο πρωτοσέλιδό της, χαρακτηρίζοντας πρόκληση για τον πολιτικό κόσμο τη νομοθετική ρύθμιση και ζητώντας την άμεση άρση της.
Στην κυβέρνηση προβληματίζονται για το ενδεχόμενο ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί και η αίσθηση στην κοινωνία είναι τέτοια που ενδεχομένως να θαμπώνει την εικόνα του “ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς” που χρησιμοποιούν συνεχώς τα στελέχη της κυβέρνησης ως επιχείρημα στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο διαδοχικών κυβερνητικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Όπως μεταδίδει ο Χρήστος Τσιγουρής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση του πλαισίου για τα πολιτικά πρόσωπα και τις οικονομικές τους δραστηριότητες με εξωχώριες εταιρείες.
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση
Η αποκάλυψη της εν λόγω διάταξης έχει συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής ώστε να αποσυρθεί η ρύθμιση. “Το θέμα είναι μείζον. Δεν τελειώνει, δεν ξεπλένεται με ένα πρωτοσέλιδο. Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι κακώς νομοθέτησαν, πρέπει να το αποδείξουν. Και να το αποδείξουν άμεσα. Αφού ο νόμος δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπάρχει τρόπος και χρόνος αντίδρασης. Εάν βέβαια το θέλει η Κυβέρνηση. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Η άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να νομοθετήσει την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης πριν από τη δημοσίευσή της”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά σημειώνει: “Ο ελληνικός λαός περιμένει από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις. Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν μπίζνες με off shore; Ποιο είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν τον νόμο ΠΑΣΟΚ που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;”.
Το ΚΚΕ επισημαίνει πως “απ' την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε off shore εταιρείες αλλά ανοίξει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων”.
Το Ποτάμι καλεί τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου σε κοινή νομοθετική πρωτοβουλία για να καταργηθεί η διάταξη. “Δεν μπορεί αυτοί που παίρνουν κρατικό χρήμα στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού συστήματος – υπουργοί, γραμματείς, βουλευτές- να διαθέτουν κρυφές εταιρίες στο εξωτερικό. Το Ποτάμι προχωράει και ένα βήμα παρά πέρα λέγοντας ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου”, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην “Κοινωνία Ώρα Mega”.
“Με αυτή τη ρύθμιση ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κατασκευάσει τους νέους Τσοχατζόπουλους του συστήματος. Στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να φέρει διάταξη που να ακυρώνει την εν λόγω ρύθμιση”, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.