Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι η πολιτική αύξησης των φόρων επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας μέσα από την ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική, βγάζοντας "κόκκινη κάρτα" στην επιλογή των αυξήσεων φόρων έναντι των στοχευμένων περικοπών δαπανών.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι η πολιτική αύξησης των φόρων επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας μέσα από την ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική, βγάζοντας "κόκκινη κάρτα" στην επιλογή των αυξήσεων φόρων έναντι των στοχευμένων περικοπών δαπανών.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρά τις συνεχείς αυξήσεις και το γεγονός ότι η χώρα έχει τον 4ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στην ΕΕ, η "τρύπα" των πραγματικών εισπράξεων απο το ποσό που θα έπρεπε να εισπράττεται φθάνει στο 34% για την Ελλάδα, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε 15,2%.
Πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη επιχειρηματικότητα φέρνουν, σύμφωνα με την έκθεση, οι αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των φορολογικών συντελεστών στις προσωπικές επιχειρήσεις και η αλλαγή στη φορολόγηση των επενδύσεων.
Επιπλέον, η αύξηση των των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, που σήμερα διαμορφώνεται στο 39,3%, πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρι του 35,9%.
Ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε αιχμές και κατά των δανειστών, πάντως, ζητώντας να προχωρήσουν τώρα στην ελάφρυνση του χρέους και να μην περιμένουν το 2018, ενώ επιμένει στο να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, μετά το 2018.
Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως "πρέπει να μειώσουμε τον τελικό δημοσιονομικό στόχο από 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα σε 2%, παράλληλα με μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία δεν θα επιφέρει ζημιές στους δανειστές αλλά θα είναι μια κατάσταση όπου θα κερδίσει και ο δανειζόμενος, δηλαδή και η Ελλάδα και οι δανειστές".
"Είναι σημαντικό το ότι μετά την αξιολόγηση είναι προφανές πως διαμορφώνεται ένα πλέον αισιόδοξο περιβάλλον", σημείωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.
Ειδική αναφορά στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος γίνεται σε επιδημιολογικές έρευνες, που δείχνουν επιδείνωση της υγείας των ελλήνων στα χρόνια της κρίσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ραγδαία αύξηση της μείζονος κατάθλιψης, από το 3,3% το 2008, σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2013. Πάντως, οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, που δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα, θεωρούν σε ποσοστό 80% ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να βγάλει τη χώρα από την κρίση, έναντι ποσοστού 11% που απαντούν ότι έχει την ικανότητα.
"Έτσι εξηγείται γιατί σας λέει μπράβο τώρα ο Σόιμπλε, το γνωστό κοράκι πριν ένα χρόνο και δεν συμμαζεύεται όπως τον ονομάζατε γι' αυτό παίρνετε μπράβο από τον Ντάισελμπλουμ, από τον Βαλς από τον ένα, από τον άλλο, από όλα δηλαδή τα κοράκια που ξεζουμίζουν και τους δικούς τους και τους δικούς τους λαούς και το λαό της Ελλάδας", ανέφερε στη Βουλή ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.