Νέο νόμο για τα αυθαίρετα ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καλώντας τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν μόνοι τους την παράβαση για να έχουν ευνοϊκή ρύθμιση.
Νέο νόμο για τα αυθαίρετα ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καλώντας τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν μόνοι τους την παράβαση για να έχουν ευνοϊκή ρύθμιση.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 850.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων, με το κράτος να εισπράττει περίπου 2 δισ. έσοδα. Εκτιμάται, όμως, ότι πολύ μεγάλος αριθμός κτισμάτων που έχουν αυθαιρεσίες ή είναι τελείως αυθαίρετα, δεν έχουν δηλωθεί ακόμα.
Η ουσιαστική διαφορά των όσων σχεδιάζει το υπουργείο σε σχέση με τα ισχύοντα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, είναι ότι αν ο ιδιοκτήτης δηλώσει μόνος του την παράβαση τότε θα τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα εντοπιστούν κατά τους κρατικούς ελέγχους.
Μιλώντας στο Mega, o αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, μάλιστα, τονίζει πως πλέον οι έλεγχοι θα είναι "διαδοχικοί και συνεχείς" και πως για όσους εντοπιστούν στο πλαίσιο των ελέγχων ο… πέλεκυς θα είναι βαρύς, αφού -όπως επισημαίνει- δεν θα παίξουν ρόλο "ούτε το κοινωνικό κριτηριο, ούτε η αρχική ευνοϊκή ρύθμιση".
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός, το κόστος της αρχικής δήλωσης δεν θα είναι πολύ υψηλό -περί τα 100 με 200 ευρώ- και γι' αυτούς που θα την κάνουν το ύψος του τελικού προστίμου θα εξαρτηθεί και από κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, πιθανό μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, ενδεχόμενη ανεργία.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος προτρέπουν όσους είναι ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν παραβάσεις και βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης να σπεύσουν να προβούν σε τακτοποίηση.
Για όσους έχουν παραβάσεις σε κτίρια εκτός σχεδίου, η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω της Τράπεζας Γης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χτίσει σε 1 στρέμμα αντί για 4 όπως προβλέπει ο νόμος, τότε μπορεί να πληρώσει την αξία των 3 στρεμμάτων που υπολείπονται.
"Θολό" παραμένει πάντως ακόμη το τοπίο αναφορικά με πολλά θέατα, όπως για παράδειγμα με το ποιες τιμές θα ληφθούν υπόψη -αντικειμενικές ή εμπορικές- ή το πόσες δόσεις θα ισχύσουν.