Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη γενναιοδωρία που επέδειξε στο προσφυγικό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της οποίας μετέβη στη Λέσβο.
Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη γενναιοδωρία που επέδειξε στο προσφυγικό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της οποίας μετέβη στη Λέσβο.
"Είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια που έδειξε ο ελληνικός λαός, για τη γενναιοδωρία του και για το ότι κατόρθωσε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους.. Γνωρίζω ότι αποτελεί μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός", είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο Μπαν Κι Μουν επανέλαβε -και κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση- τις ευχαριστίες του στους Έλληνες για την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό που έδειξαν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι άξια του θαυμασμού μας και μεγαλής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα".
Ευχαρίστησε ακόμη την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, το λιμενικό, τους εθελοντές και τις ΜΚΟ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εγκαταληφθεί μόνη της και ότι ζήτησε μεγαλύτερη κατανομή της ευθύνης.
Σκοπός της επίσκεψής του στην χώρα μας- που είναι η δεύτερη ως γ.γ. του ΟΗΕ- είναι, όπως είπε, να αναζητηθούν τρόποι ακόμη πιο αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού.
Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση των ηγετών που διατυπώθηκε στην κοινή τους δήλωση τον περασμένο μήνα για προσπάθεια επίτευξης λύσης εντός του έτους, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του στο υψηλό επίπεδο υποστήριξης που προσφέρει η Ελλάδα.
Τέλος, στο διάλογο που είχαν στην αρχή της συνάντησής του, ο Μπαν Κι Μουν συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την ηγετική, όπως είπε, στάση του "τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα "θα επιτύχει την βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί".
Τσίπρας: Να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός -τόσο στην αρχή της συνάντησης όσο και στη συνέντευξη Τύπου- ζήτησε τη συμβολή του ΟΗΕ στη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο Κυπριακό.
"Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού που είναι σε μία πολύ σημαντική περίοδο", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μπαν Κι Μουν.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε ως ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογικές πολιτικές, εξήρε κι εκείνος την αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών λέγοντας:
"H χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο εκτός της οικονομικής κρίσης που περνάει τα τελευταία έξι χρόνια και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών και προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η πολιτεία αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες ερχόντουσαν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά".
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι "χάρη στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά από θανάτους ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου και αυτό είναι πολύ σημαντικό".
"Ελπίζω ότι και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών και σταματώντας αυτή τη μακάβρια ιστορία των θανάτων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου", πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι συμφώνησαν με τον Μπαν Κι Μουν ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση "δεν μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού, την επίρριψη των βαρών στα πιο ευάλωτα κράτη", τονίζοντας:
"Οι πολιτικές της ξενοφοβίας, των φραχτών και των τειχών, των μονομερών ενεργειών, οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές, υπονομεύουν το μέλλον της Ευρώπης και επιδεινώνουν την κρίση. Η Ελλάδα έχει παλέψει και θα συνεχίζει να παλεύει με τις όποιες δυνάμεις της στο διεθνές στερέωμα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Πιστεύουμε σταθερά ότι μόνο όλοι μαζί, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το σύνθετο ζήτημα".
Συμφώνησαν, ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου.
Για το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου" και επισήμανε ότι "είναι ένα πρόβλημα που είναι σε χρονική διάρκεια λίγο μεγαλύτερο από τα χρόνια της ηλικίας" του.
"Είναι καιρός να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό αναζητώντας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση", υπογράμμισε στον αρχικό του διάλογο με τον Μπαν Κι Μουν, ενώ και κατά τη συνέντευξη Τύπου είπε:
"Οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Εξέφρασα τη στήριξή μου στις συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικούς θεσμούς όπως οι εγγυήσεις".
Ο Μπαν Κι Μουν συνάντησε χθες και τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητεί κι εκείνος την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό.