Σειρά κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να συζητήσει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και να βάλει στο τραπέζι την πρόταση της κυβέρνησης, θα επιδιώξει να έχει ο πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σειρά κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να συζητήσει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και να βάλει στο τραπέζι την πρόταση της κυβέρνησης, θα επιδιώξει να έχει ο πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το ζήτημα του εκλογικού νόμου συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που διήρκεσε τρεις ώρες, ενώ φαίνεται πως ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ είχαν έναν σύντομο διάλογο επί του θέματος στο περιθώριο του χθεσινοβραδινού δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την Προεδρία της Δημοκρατίας στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναίνεση. Όπως λένε από τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για τον εκλογικό νόμο, ζητώντας να υπάρξει "τουλάχιστον ένα μίνιμουμ συναίνεσης".
Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με τη Συγγρού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως θα προσέλθει στη συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας πως οι απόψεις του για το θέμα του εκλογικού νόμου, όπως και γι' αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος "είναι γνωστές". Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό πως θα είναι "μια ευκαιρία να αποκαλυφθούν οι προθέσεις όλων, τι επιδιώκεται και γιατί με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα".
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη θα γίνει ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στα τέλη Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ενώ ακολουθούν στις αρχές Ιουλίου τα ταξίδια του στην Κίνα και στη συνέχεια στη Βαρσοβία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο εκλογικός νόμος και η αναθεώρηση Συντάγματος θα τεθούν επί τάπητος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει 25 και 26 Ιουνίου. Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, όπως αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε. "την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης".
Στο τραπέζι του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται κατά βάση δύο προτάσεις, η πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για "καθαρή" απλή αναλογική, χωρίς μπόνους, αλλά με δύο εκδοχές -στο 3% ή στο 2,5%- σε ό,τι αφορά το όριο για είσοδο στη Βουλή και από την άλλη η πρόταση του Π. Κουρουμπλή, που έχει διατυπωθεί και δημοσίως, για ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά με ένα μπόνους 30 εδρών είτε για το πρώτο κόμα είτε για συνασπισμό κομμάτων που θα λάβουν όμως πάνω από 40%.
Κατά την ομιλία του χθες, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα σύστημα απλής αναλογικής, που θα αποτελεί μία συνισταμένη θέσεων.