Βαρύ παραμένει το κλίμα στη Βρετανία μετά τη δολοφονία της φιλοευρωπαίας πολιτικού των Εργατικών Τζο Κοξ. Ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον πάντως εξακολουθεί να "βλέπει" επικράτηση του "όχι", με τον ίδιο να δηλώνει στο Mega πως παρότι είναι αντίθετος στο Brexit, δέχεται τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών.
Βαρύ παραμένει το κλίμα στη Βρετανία μετά τη δολοφονία της φιλοευρωπαίας πολιτικού των Εργατικών Τζο Κοξ, με αναλυτές να εκτιμούν ότι ο τραγικός θάνατός της μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την ψυχολογία των ψηφοφόρων.
Ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον πάντως εξακολουθεί να "βλέπει" επικράτηση του "όχι", με τον ίδιο να δηλώνει στο Mega πως παρότι είναι αντίθετος στο Brexit, δέχεται τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Αποστολο Μαγγηριάδη, ο δημοσιογράφος εξηγεί τον ρόλο που έπαιξε η αντιμεταναστευτική ρητορική στον πολιτικό διάλογο για την τελική επιλογή των Βρετανών.
– Πιστεύεις ότι ο θάνατος της Τζο Κοξ θα αλλάξει τα πράγματα στο δημοψήφισμα της Αγγλίας; Στο ερώτημα "ναι" ή "όχι" για έξοδο από την ΕΕ;
Η δολοφονία της Τζο Κοξ ήδη πάγωσε την εκστρατεία του Brexit δυο ημέρες, δυο κρίσιμες ημέρες το Σαββατοκύριακο πριν από το δημοψήφισμα. Ήδη άμβλυνε τη ρητορική και των δυο πλευρών. Η δική μου αίσθηση είναι πως το Brexit ακόμη κερδίζει διότι στηρίζεται σε εύλογα, λογικά επιχειρήματα που δεν έχουν σχέση με την ακροδεξιά και τον ρατσισμό, αλλά με την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας. Θεωρώ ότι η δολοφονία της Τζο Κοξ θα έχει επίπτωση διότι αφαίρεσε δυο ημέρες από την εκστρατεία και μείωσε την ένταση, τη ζέση και των δυο πλευρών. Σε τελευταία ανάλυση, πολλοί άνθρωποι, θα έλεγα το 40%, είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι θέλουν να βγουν απ' την Ευρώπη. Και θέλουν να βγουν από την ΕΕ λόγω της μετανάστευσης.
– Τι σε ανησυχεί περισσότερο μετά τα τελευταία γεγονότα; Το πνεύμα μίσους και διχασμού στη βρετανική κοινωνία ή το Brexit αυτό καθ' αυτό;
Δεν θεωρώ ότι έχει διαδοθεί πνεύμα μίσους. Υπάρχει επιθετική γλώσσα, αλλά σε γενικές γραμμές το ακροδεξιό Κόμμα UKIP χρησιμοποιεί ρητορική κατά των μεταναστών, αλλά ομιλίες μίσους απαγορεύονται στη Βρετανία. Έτσι, δεν χρησιμοποιούν απροκάλυπτη ρατσιστική γλώσσα, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πνεύμα μίσους, αλλά μεγάλη ένταση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι έχουμε το Brexit. Εγώ είμαι εναντίον του Brexit. Όχι με πάθος. Δέχομαι τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών. Η ανησυχία μου είναι ότι δίνουμε σε μια ομάδα ακροδεξιών του συντηρητικού χώρου την υποχρέωση να επαναδιαπραγματευτούν τις σχέσεις με την Ευρώπη και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
– Ασχέτως του αποτελέσματος την άλλη Πέμπτη, η Βρετανία θα παραμείνει η ίδια χώρα μετά το δημοψήφισμα;
Είναι δύσκολο να το πούμε διότι το δημοψήφισμα αυτό δραστηριοποίησε πολύ κόσμο που δεν μετέχει στην πολιτική. Ξαφνικά ο κόσμος ένιωσε ότι πήρε την άδεια να μιλήσει για τους μετανάστες με τρόπο που πριν δεν το έκανε. Αυτό με ανησυχεί. Οι ανησυχίες τους όμως για τη μετανάστευση είναι θεμιτές. Με την έννοια ότι ακόμη και η κυβέρνηση δέχεται πως οι επιπτώσεις στους μισθούς, στα σπίτια, στην υγεία και τη μόρφωση είναι αρνητικές για τους φτωχούς Βρετανούς.