Επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρεπορτάζ της Σοφίας Δήμτσα.
Επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Δήμτσα, η Βρετανία αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο αγοραστή ελληνικών προϊόντων και τον 14ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες εξαγωγείς ανησυχούν ότι μια παρατεταμένη πτώση της στερλίνας, λόγω του Brexit, θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αφού θα γίνουν ακριβότερα για τους Βρετανούς.
Οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τη Βρετανία ανήλθαν το 2015 σε 2,27 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 1,07 δισ. ευρώ -το 4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Οι εισαγωγές προϊόντων από τη Μεγάλη Βρετανία ανήλθαν σε 1,19 δισ. ευρώ – μόλις το 2,9% του συνόλου.
"Οι συναλλαγές μας με τη Μεγάλη Βρετανία στις εξαγωγές θα είναι λιγότερο ελκυστικές και οι εισαγωγές θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεών μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Το 60,5% των εξαγωγών αφορά βιομηχανικά προϊόντα και το 29,5% αγροτικά. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι φάρμακα, πετρελαιοειδή, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, τυριά, γιαούρτι, σταφύλια, σταφίδες, τοματοπολτό και ελαιόλαδο.
"Έχουμε μέσα σε αυτή τη δυστυχή συγκυρία τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε, εφόσον επιχειρήσεις επιλέξουν να αποχωρήσουν από την Βρετανία, εφόσον επιλέξουν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε ένα βάθος χρόνου, να τους δώσουμε τα πλεονεκτήματα, να τους δώσουμε τα βασικά αυτά τα οποία ζητούν ώστε να μεταφερθούν στη χώρα μας", ανέφερε μιλώντας στο MEGA o πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος.
Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit αποτυπώθηκαν στην κατρακύλα των τιμών των μετοχών των εληνικών τραπεζών κατά 30%.
Οι τραπεζικοί δεσμοί Ελλάδας – Βρετανίας είναι ισχυροί, καθώς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν δάνεια-καταθέσεις-ομόλογα και μετοχές στη βρετανική αγορά, συνολικού ύψους 41,76 δισ. ευρώ, που ισούται με το 24% του εγχώριου ΑΕΠ.
Κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, πάντως, είναι καθησυχαστικοί, αφού το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως προστατευμένο τόσο από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση όσο και από τα capital controls, που αποτρέπουν την μαζική φυγή κεφαλαίων.
Περιορισμένες θεωρεί τις επιπτώσεις από το Brexit και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
"Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες. Γι΄αυτό, θεωρώ ως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις αντιδράσεις στην ελληνική αγορά", δήλωσε.