Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την επιβολή των capital controls στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενα μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης, που το αισθάνθηκαν όλοι με τους περιορισμούς στις αναλήψεις, αλλά στάθηκε τροχοπέδη στην οικονομική ζωή.
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την επιβολή των capital controls στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενα μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης, που το αισθάνθηκαν όλοι με τους περιορισμούς στις αναλήψεις, αλλά στάθηκε τροχοπέδη στην οικονομική ζωή.
Την Παρασκευή 25 Ιουνίου του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας σταμάτησε τη διαπραγμάτευση, επιστρέφει στην Αθήνα και προκηρύσσει δημοψήφισμα. Στα ΑΤΜ σχηματίστηκαν ουρές εκατοντάδων ανθρώπων, που έσπευδαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Την Κυριακή 27 Ιουνίου, η κυβέρνηση επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς, τα λεγόμενα capital controls και οι αναλήψεις περιορίστηκαν στα 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ εβδομαδιαίως.
Το κόστος για την οικονομία έφθασε στα 86 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ το ανέβασε στα 100 δισ. ευρώ.
Παρά την επιβολή των περιορισμών, οι καταθέσεις από τον περασμένο Ιούνιο μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες για τις τράπεζες φθάνουν τα 40 δισ. ευρώ, καθώς εξανεμίστηκαν τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, οι κάτοχοι μετοχών στο χρηματιστήριο έχασαν 9 δισ. ευρώ από τη βύθιση των τιμών, ενώ το δημόσιο πήρε νέο δάνειο από τον ευρωμηχανισμό στήριξης για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος από τη διακοπή του waiver, δηλαδή του φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, ενώ οι τράπεζες έχασαν 4-5 δισ. ευρώ από τη μη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Βαρύς ήταν ο λογαριασμός για το σύνολο της οικονομίας, καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 21 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση έφθασε το 1,3%.
Η ναυτιλία έχασε εισπράξεις 3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο έφθασαν τα 30 δισ. ευρώ.
Περίπου 26 χιλιάδες ήταν τα λουκέτα που μπήκαν στις επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 3.000 λιγότερες μέσα σε ένα χρόνο.
Οι εξαγωγές υποχώρησαν 11,7%, η χρηματόδοτηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9%, ενώ και η κατανάλωση υποχώρησε 4,3% από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος υποστηρίζει ότι εάν η χώρα δεν βγει στις αγορές, το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα θα κινδυνεύει εκ νέου με χρεοκοπία.