Τις ελπίδες της εναποθέτει η επιστημονική κοινότητα στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονωϊού, με σκοπό την αντιμετώπιση της επανεμφάνισής του, σε δεύτερο χρόνο.
Ο καθηγητής Δρας Peter Hotez, διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, μίλησε στο MEGA και τον Γιάννη Μούτσο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου στο ερευνητικό κέντρο του Τέξας, ωστόσο τονίζει ότι ο κίνδυνος για λάθη, είναι μεγάλος.
«Είναι σημαντικό να συγκρίνουμε τις προσδοκίες έναντι της πραγματικότητας. Και γίνεται χειρότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιριών δηλώνουν ότι θα έχουν έτοιμο το εμβόλιο σε πέντε εβδομάδες» ανέφερε σχετικά.
Μάλιστα, χαρακτήρισε αισιόδοξο το σενάριο να είναι έτοιμο το εμβόλιο εντός 12 ή 18 μηνών, μια και «ενδεχομένως να χρειαστεί δύο χρόνια ή και περισσότερο».
Όμως με ποια μέσα μπορεί να ανασχεθεί η επιδημία; Ο κ. Hotez ήταν σαφής.
«Πρόσφατα, ο καθηγητής Arturo Casadevall, πρότεινε, να ληφθεί αίμα από τους ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό, να γίνουν μεταγγίσεις αίματος, να αφαιρεθεί το πλάσμα από το αίμα ώστε να ξεχωρίσουν τα αντισώματα σε μορφή ορού. Έπειτα να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία ή να δοθεί σε μικρότερες δόσεις ως μέτρο αποτροπής στη μετάδοση του ιού σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας για να νιώθουν ασφαλείς και να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή» υπογράμμισε.
«Διαφορετικά δεν διαθέτουμε τίποτα άλλο εκτός από την κοινωνική απομόνωση» συμπλήρωσε σχετικά.
Σε ότι αφορά τα εμβόλια που δοκιμάζονται αυτό το διάστημα, ο καθηγητής έκανε λόγο πώς «αν κανείς το επισπεύσει και παραχθεί ένα ακατάλληλο εμβόλιο, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση».
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα τη «συμπεριφορά» του κορωνοϊού «εάν θα υποχωρήσει τους καλοκαιρινούς μήνες ή θα επανέρθει».
Τέλος, για τις διαφορές μεταξύ του γνωστού ιού SARS και του νέου κορωνοϊού, ο καθηγητής ανέφερε ότι «το εμβόλιο το οποίο επιχειρούμε να αναπτύξουμε είναι αυτό που είχαμε δημιουργήσει παλιότερα για τον ιο SARS 1. Και τώρα προσπαθούμε να το τροποποιήσουμε γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να προσφέρει μερική προστασία από τον ιο SARS 2».