Ενώ όλες οι χώρες είναι απασχολημένες με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, στην Ευρώπη πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ βορρά και νότου για την μετά-κορωνοϊού εποχή, και τα οικονομικά αντίμετρα στην πανδημία.
Υπάρχουν δυο παράλληλες διαδικασίες.
Πρώτον, έχουμε Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα εξετάσει λύσεις που θα αφορούν στην χορήγηση άμεσης βοήθειας στις πληγείσες χώρες.
Εδώ υπάρχουν δυο στρατόπεδα: ο ευρωπαϊκός βορράς πιέζει για μνημόνιο στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή να χορηγηθεί βοήθεια αλλά με όρους.
Από την άλλη, ο ευρωπαϊκός νότος το απορρίπτει, διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εκτόξευε το χρέος τους στα ύψη. Ο νότος επιμένει σε ευρωομόλογο κάτι που αρνείται πεισματικά Γερμανία και Ολλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup αναζητά μια «καινοτόμο λύση» που δεν θα είναι ευρωομόλογο αλλά ούτε μνημόνιο με την κλασική έννοια του όρου.
Δεύτερον, η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει σε δυο εβδομάδες ένα συνολικό σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την κρίση η οποία θα βασίζεται όχι σε ένα ευρωομόλογο αλλά σε έναν ενισχυμένο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ για τα έτη 2021-2027.
Μάλιστα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε και «δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις της Γερμανίας και Ολλανδίας για το ευρωομόλογο.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι θα προτείνει η Κομισιόν, αλλά είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού, όπως πχ να δοθούν περισσότερα χρήματα ΕΣΠΑ στις πληγείσες χώρες για να ανακάμψουν. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι ο πλούσιος βορράς πρέπει να βάλει περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.