Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας.
«Νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Τέλος Μαΐου θα υπολόγιζα τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που θα έχουν κάποια στατιστική σημασία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί θέλουμε να σταματήσουμε την πορεία της νόσου, αλλά να μην φέρουμε σε ασθενείς που θα την περνούσαν σχετικά ελαφρά άλλες παρενέργειες», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Είμαστε σε επείγουσα κατάσταση. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να δοκιμάσουμε υπάρχοντα φάρμακα που ξέρουμε τις παρενέργειές τους, μήπως τυχόν δουλεύουν. Πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα για αυτό γίνονται πολλές δοκιμές», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν δύο κατηγορίες δοκιμών – τεστ. Αυτές που ανιχνεύουν τον ιό αν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αίμα, αλλά και αυτές που ανιχνεύουν την ανοσία που έχει αφήσει ο ιός πολλές βδομάδες μετά την έκθεση. Αυτές οι εξετάσεις που γίνονται τώρα, που ανιχνεύουν το γονιδίωμα του ιού, είναι οι πιο σχετικές για αυτή την περίοδο. Εμείς θέλουμε να δούμε ποιοι άνθρωποι ασθενούν ή είναι φορείς αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Υπάρχει το ερώτημα το τι επίπεδο ανοσίας δημιουργείται. Αμέσως μετά τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, θέλουμε να δούμε ποιο ποσοστό πληθυσμού έχει έστω και βραχεία ανοσία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τα τεστ ταχείας αντίδρασης, βρίσκονται σε δοκιμές. Πρέπει να δοκιμαστούν σε κλινικό περιβάλλον, και θα δούμε τι αποτελέσματα θα έχουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα υιοθέτησαν βιαστικά και τώρα το επανεξετάζουν. Αν η ακρίβεια του τεστ δεν είναι καλή, τότε θα κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό», επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Δερμιτζάκης.