Αντιμέτωπος με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα αναμένεται να βρεθεί ο πλανήτης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εξαιτίας των μέτρων πρόληψης που έλαβαν κράτη για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η ανεπάρκεια στα εργατικά χέρια, που είναι αναγκαία για τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, καθώς και η απαγόρευση εξαγωγών, είναι οι λόγοι που αναμένεται να λιγοστέψουν οι ποσότητες στην αγορά.
Πάγκοι που τώρα είναι γεμάτοι από φρούτα και λαχανικά, σε σχεδόν ένα μήνα αναμένεται να είναι άδειοι. Ενδεικτικό είναι, ότι τα αυστηρά μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού κρατούν μακριά από την Ελλάδα εργάτες, κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, που βοηθούν στη συγκομιδή.
Όπως λέει ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, «πρέπει να προσέχουμε να μη σπάσουμε την αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού, ειδάλλως θα δούμε προβλήματα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σύντομα. Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία αστάθεια.»
Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών, ελλείψεις σε τρόφιμα ενδέχεται να προκύψουν και σε άλλες χώρες του κόσμου που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και εξαγωγών, για την αντιμετώπιση την πανδημίας.
Προειδοποιούν πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα.
«Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο» τονίζει ο Τορέρο.
Εκπρόσωποι των παραγωγών στη χώρα μας πρότειναν να αξιοποιηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, για τη συγκομιδή. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουν πως και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις και θα μπορούν να ανταμειφθούν.