Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μόνο η αρχή και καλούν τη διεθνή κοινότητα να προετοιμαστεί άμεσα για την επόμενη.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι μολυσματικές ασθένειες οι οποίες πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο, συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον και την επαφή που αποκτά ο άνθρωπος με την άγρια πανίδα.
Όπως εκτιμούν, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης, η αποψίλωση των δασών και η χρήση άγριων ζώων ως πηγή τροφής και για την παρασκευή φαρμάκων, είναι οι λόγοι που κι άλλα λοιμώδη νοσήματα όπως ο κορωνοϊός, ίσως κάνουν την εμφάνιση τους.
«Η ανθρώπινη εισβολή στα οικοσυστήματα της άγριας ζωής θα φέρει τους ανθρώπους σε στενή επαφή με πληθυσμούς άγριων ζώων. Γνωρίζουμε ότι κάποια είδη είναι μια τεράστια δεξαμενή παθογόνων και σε πολλά απ’ αυτά δεν έχουμε ακόμη εκτεθεί» λέει ο Σάμιουελ Μάγιερς, επιδημιολόγος – περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 17% των μολυσματικών ασθενειών είναι εκείνες που μεταφέρονται μεταξύ ανθρώπων ή από ζώα σε ανθρώπους, και προκαλούν περισσότερες από 700.000 θανάτους ετησίως.
Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ περίπου τριάντα νέες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 50’, με τον αριθμό αυτό να τριπλασιάζεται μέχρι τη δεκαετία του 80’.
«Είναι ένας συνδυασμός, του μεγέθους του ανθρώπινου οικολογικού αποτυπώματος και της παγκοσμιοποίησης. Μόλις το παθογόνο μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο, έχει την ικανότητα να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη πολύ γρήγορα με αεροπορικά ταξίδια» κατά τον Μάγιερς.
Ερευνητές προτείνουν την άμεση εκπαίδευση του κόσμου σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες που συνδέονται με τη φύση.