Αφορμή για… συγκέντρωση υπερεξουσιών αλλά και για έπέκταση του αυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης «δίνει» ο κορωνοϊός σε διάφορους ηγέτες ανά τον κόσμο.
Ο Βίκτορ Όρμπαν εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να αποκτήσει υπερεξουσίες.
Το κοινοβούλιο, στο οποίο το κόμμα του Φιντές ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί το δικαίωμα να κυβερνά με διατάγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Από την άλλη, η Ρωσία μέχρι πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωνε πολύ μικρούς αριθμούς νεκρών και κρουσμάτων παρόλο που τα πρώτα είχαν καταγραφεί ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν ο κορωνοϊός ήταν σε έξαρση στην Κίνα.
Σήμερα ανακοίνωσε 500 νέα κρούσματα σε ένα μόνο 24ωρο. Πολλά μέσα ενημέρωσης υπογράμμιζαν την εξαφάνιση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος επανεμφανίστηκε μόλις χθες. Η κριτική που του ασκείται είναι ότι η χώρα άργησε να λάβει μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.
Αναφορικά με την Κίνα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε κάποια κινεζικά και, κυρίως, σε ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους αριθμούς των νεκρών και των κρουσμάτων που έχει παρουσιάσει η χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία.
Σύμφωνα με κάποια από αυτά, μετά τη λήξη της καραντίνας στην πόλη Ουχάν, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές μπροστά στα γραφεία τελετών.
Πρόκειται για ανθρώπους που πήγαν για να παραλάβουν τις τεφροδόχους των συγγενών τους που έχασαν τη ζωή του από τον COVID 19. Τα δημοσιεύματα μιλούν για χιλιάδες τεφροδόχους.
Σχετικά με την Τουρκία, μέχρι πρότινος, οι αρχές της συμπεριφερόντουσαν λες και η επιδημία δεν θα προσέγγιζε τη χώρα τους.
Παράλληλα, στη χώρα, 410 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση με την κατηγορία της «απόπειρας πρόκλησης αναταραχής» εξαιτίας του ότι δημοσίευσαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία για την πανδημία.