Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου, του εμβληματικού αγωνιστή της Αριστεράς που κατέληξε τη Δευτέρρα (30/3) από καρδιακή ανεπάρκεια.
Όπως ανακοινώθηκε, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο δημοσία δαπάνη, σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω της πανδημίας, ενώ η οικογένειά του ζητά αντί στεφάνων να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη στη μνήμη του εκτελεσθέντος από τους Γερμανούς αδελφού του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου.
Την ίδια ώρα, ο διεθνής τύπος κάνει εκτενή αφιερώματα στην προσωπικότητα και την αγωνιστική πορεία του Μανώλη Γλέζου.
Με ένα χειροκρότημα από τα μπαλκόνια αποχαιρέτησε η Ελλάδα τον Μανώλη Γλέζο, μετά από κάλεσμα μέσω του διαδικτύου. Η λέξη αθάνατος ακούστηκε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.
Ο Μανώλης Γλέζος έμελε να μείνει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού. Την νύχτα της 30ης Μαΐου του 1941 ο νεαρός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μαζί με τον φίλο του Απόστολο Σάντα κατέβασε την χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. Το ναζιστικό καθεστώς καταδίκασε τους δύο νεαρούς ερήμην σε θάνατο. Ο Γάλλος στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο «τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».
Ήταν εκείνος που μπήκε μπροστάρης στην Πλατεία Συντάγματος και μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη δέχθηκε τα δακρυγόνα στο πρόσωπο. Ούτε εκεί όμως λύγισε. Ήταν αυτός που άφησε εμβρόντητους τους ευρωπαίους όταν στις 9 Ιουνίου του 2015 ζήτησε από τους δανειστές να σταματήσουν να στραγγαλίζουν την Ελλάδα.
Για έναν γενναίο άνθρωπο και ασυμβίβαστο υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγνό πατριώτη, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου.
Ο Μανώλη Γλέζος είχε την τύχει να γνωρίσει και να συναναστραφεί με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Συνάντησε τον Αραφάτ, τον Μαο, τον Πικάσο, τον Τζάβεζ, αλλά σίγουρα η γνωριμία που εκείνος ξεχώριζε ήταν αυτή με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα.
Οι Νew York Times, o Guardian, η Liberation και τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν σε όλον πλανήτη το θάνατο του Μανώλη Γλέζου.