Τις απόψεις τους για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία κατέθεσαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.
Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος, αυτή τη στιγμή ζούμε τη χειρότερη κρίση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει. «Αυτή τη στιγμή μας παρέχει ασφάλεια το ότι βρισκόμαστε στην ΕΕ, από τη στιγμή που συζητείται η έκδοση ευρωομολόγου» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι το ευρωομόλογο μπορεί να είναι σωσίβιο για την ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η κρίση και αν θα επαναληφθεί.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια υγειονομική κρίση που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. «Ο μόνος τρόπος προστασίας είναι οι ελάχιστες επαφές μεταξύ των ανθρώπων. Ότι κάνει καλό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνει κακό στην οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την αντιμετώπιση της οικονομίας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, έχοντας ωστόσο την βαριά κληρονομιά της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ανέφερε ότι στόχος των φορέων του τουρισμού είναι να καταγράψουν όσο το δυνατόν τις λιγότερες απώλειες σε αυτή την περιορισμένη σεζόν του 2020.
«Δεν θα μετρήσουμε αφίξεις για τη σεζόν 2020. Θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε απώλειες και να κρατήσουμε τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, για να μπούμε στο 2021 με περισσότερη αισιοδοξία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος, εκφράζοντας το φόβο του ότι η ύφεση στον κλάδο θα φτάσει ακόμα και στο 6% του ΑΕΠ.
«Η οικοδομή εξαρτάται από εμάς, όπως η μεταποίηση και ο πρωτογενής τομέας. Πλήττοντας τους ξενοδόχους, το κέλυφος του τουρισμού, ουσιαστικά πλήττεται το σύνολο του οικοδομήματος» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα, ο Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε πως θα πρέπει να μην υποχρεωθούν οι χώρες να εξυπηρετήσουν αυτά τα χρέη που θα δημιουργηθούν, καθώς θα καταρρεύσουν.