Περισσότερες από 90 κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του COVID-19, διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Μία από τις πλέον υποσχόμενες θεραπείες, η ρεβδεσιβίρη, ελέγχεται κατά προτεραιότητα, σε κλινική δοκιμή στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Το πειραματικό φάρμακο δεν αποκλείεται να είναι διαθέσιμο ακόμα και το φθινόπωρο.
Σε αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη φαρμάκων για τους ασθενείς με COVID-19, επιδίδονται οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Στόχος τους να δώσουν «όπλα» στους γιατρούς που δίνουν άνιση «μάχη» με τον επικίνδυνο ιό. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει σε κλινική έρευνα μέσω κλινικής έρευνας που στο στάδιο αυτό εστιάζει στο πειραματικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη.
Η ρεμδεσιβίρη αυτή τη στιγμή θεωρείται το πλέον υποσχόμενο φάρμακο κατά του κορωνοϊού.
Το αμέσως επόμενο φάρμακο που προκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας και ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Άλλες δυνητικές θεραπείες για τον COVID-19, που δοκιμάζονται για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας τους, είναι ο συνδυασμός λοπιναβίρης/ριτοναβίρης, που αυτή τη στιγμή έχει έγκριση κατά του HIV και η φαβιπιραβίρη, ένα φάρμακο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γρίπη.
Στο μεταξύ, ένα φάρμακο που είναι σε πρώιμο στάδιο και δοκιμάζεται στην Κίνα, εμφανίζεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ όλα τα προηγούμενα.
Σημειώνεται ότι παγκόσμια διεξάγονται περισσότερες από 90 κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του COVID-19, από τον οποίο έχουν καταλήξει περισσότεροι από 57.000 άνθρωποι.