H διαρκής αύξηση θυμάτων και νέων κρουσμάτων, βρίσκει τη χώρα να ετοιμάζεται για την κορύφωση της μάχης με τον κορωνοϊό. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας κλειδί για την εξέλιξη της πανδημίας κι το ΕΣΥ προσπαθεί να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Οι σκέψεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα στα λιμάνια, οι αλλαγές σε Μύκονο και Σαντορίνη μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν την Κυριακή (05/04), οι αυστηρές καραντίνες σε δομές φιλοξενίας μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μαζί με τις κυβερνητικές προθέσεις για τα αιτήματα της Ιεράς Συνόδου, συμπληρώνουν τις κυριότερες εξελίξεις της Δευτέρας (06/04).
Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, θρηνούν από το πρωί της Δευτέρας (06/04) τρεις νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει στους 76. Στην Πάτρα, έχασε τη μάχη ένας 82χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης υπέκυψε ένας 72χρονος και λίγο αργότερα λύγισε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ένας 78χρονος ασθενής.
Για την ώρα η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 49 έτη και των ασθενών που χάνουν τη μάχη τα 74. Ο γηραιότερος ασθενής στη χώρα είναι 101 χρονών. Το αισιόδοξο είναι πως καθημερινά μεγαλώνει και η λίστα των ασθενών που έδωσαν τη μάχη και την κέρδισαν.
Σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται η μάχη με τον χρόνο για το πολυπόθητο εμβόλιο. Ήδη αναπτύσσονται 20 που επιδοτούνται από κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος.
Το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη για τις επόμενες 30 μέρες, βρίσκει εργολάβους και εργάτες, να προσπαθούν να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Στη Μύκονο, η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια βρίσκει το νησί ανάστατο μετά το 2ο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πρόκειται για μια 42χρονη αγιογράφο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Στον αντίποδα η αυστηρή καραντίνα στη Δαμασκηνιά της Κοζάνης ολοκληρώθηκε και πλέον οι κάτοικοι του χωριού, μετά από 14 μέρες πλήρους απομόνωσης, ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Στοίχημα για το ΕΣΥ είναι να αντέξει μέχρι το τέλος και να κρατήσει τον αριθμό των νεκρών στη χώρα όσο γίνεται πιο χαμηλά. Ειδικά κάτω από το μαύρο ρεκόρ θανάτων, από όλες τις αιτίες, στη χώρα το 2017. Τότε που συνολικά πέθαναν 124.489 άνθρωποι.
Μετά τη δομή στη Ριτσώνα σε αυστηρή καραντίνα μπήκε και το κέντρο φιλοξενίας στην Μαλακάσα όπου ένας 53χρονος μετανάστης βρέθηκε θετικός και από το πρωί αστυνομικοί κρατούν τις εισόδους κλειστές. Στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα μηνύματα είναι καθησυχαστικά.
Στις λαϊκές αγορές άρχισαν το πρωί της Δευτέρας (06/04) θερμομετρήσεις στους εμπόρους, σε σούπερ μάρκετ και στις περισσότερες τράπεζες δεν παρατηρήθηκαν ουρές και πλέον ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ήδη έχουν επιβληθεί πάνω από 21.000 πρόστιμα, ενώ μόνο την Κυριακή (05/04) οι αστυνομικοί διαπίστωσαν 1.224 παραβάσεις.
Ξενοδόχοι και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό μιλούν για ολική καταστροφή, αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν απελπισμένοι και οι υπάλληλοι που βρίσκονται σπίτι αγωνιούν. Ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να δουλεύουν καταστρώνουν τα σχέδιά τους.
H μάχη συνεχίζεται, η τήρηση των μέτρων είναι καθοριστική και ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας η κυβέρνηση εξετάζει και βλέπει θετικά το αίτημα της Ιεράς Συνόδου, για λειτουργίες και κεκλεισμένων των θυρών.