Μείωση των κραδασμών στον φλοιό της Γης κατέγραψαν οι σεισμολόγοι, αφού οι ανθρώπινες δραστηριότητες που προκαλούν καθημερινές δονήσεις, έχουν περιοριστεί σημαντικά, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Τα σχετικά ευρήματα είναι ορατά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του πλανήτη, που χτυπήθηκαν απο τον ιό.
Πολύ πιο ήρεμος είναι αυτή τη περίοδο ο πλανήτης, σύμφωνα με σεισμολόγους. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μένουν σπίτι, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω κορωνοϊού, οδήγησε σε μια μεγάλη μείωση του σεισμικού θορύβου, δηλαδή των κραδασμών στον φλοιό της Γης.
Κάτι που έγινε αισθητό και στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται από το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες.
«Ο σεισμικός θόρυβος εμφανίζει μια συνεχή μείωση μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων, με τα επίπεδα να χαμηλώνουν κι άλλο μετά την εφαρμογή του καθολικού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών στις 23 Μαρτίου» αναφέρει ελληνική επιστημονική έρευνα.
Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου, ο σεισμικός θόρυβος μειώθηκε κατά 30% έως 50% τον Μάρτιο, μετά το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων.
Ενώ το ίδιο, παρατηρείται και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Λος Άντζελες, με βάση τα δεδομένα από σεισμόμετρα.
Ότι η Γη τρέμει λιγότερο, θα μπορούσε να επιτρέψει στους ερευνητές την ευκολότερη ανίχνευση των σημάτων μιας ηφαιστειακής έκρηξης ή ενός σεισμού.
Ωστόσο, υπάρχουν σταθμοί σεισμικής παρακολούθησης που δεν καταγράφουν τα ίδια αποτελέσματα αφού βρίσκονται εσκεμμένα σε σημεία που δεν ανιχνεύεται ο θόρυβος που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.