Το πιο δύσκολο Πάσχα εδώ και δεκαετίες περνούν οι Καθολικοί σε όλη την Ευρώπη, με την πανδημία να έχει κλείσει στα σπίτια εκατομμύρια πολίτες.
Για την ανάπαυση των ψυχών όσων έχασαν τη ζωή τους χτυπημένοι από τον κορωνοϊό προσευχήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος την παραμονή του καθολικού Πάσχα.
Μέσα από την σχεδόν άδεια Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Ποντίφικας κάλεσε τους πιστούς να μην παραδοθούν στο φόβο και να ακούσουν το μήνυμα της ελπίδας που φέρνει η Ανάσταση.
Απομονωμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, οι Ιταλοί παρακολουθούν τις λειτουργίες που γίνονται στις εκκλησίες της χώρας από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο.
Την Ιερά Σινδόνη, το πιο αμφιλεγόμενο κειμήλιο του χριστιανικού κόσμου, που φυλάσσεται στον καθεδρικό Ναό του Τορίνο, παρουσίασαν οι ιερείς του ναού σε απευθείας μετάδοση σε εκατομμύρια πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με τους νεκρούς στην Ιταλία να πλησιάζουν τις 20.000, οι αρχές ενίσχυσαν τα αστυνομικά μπλόκα και τις περιπολίες σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Αυστηρά μέτρα και στο Λονδίνο
Αστυνομικοί με άλογα και στα πάρκα του Λονδίνου. Ο καλός καιρός έβγαλε αρκετούς Βρετανούς από τα σπίτια τους παρά τις εκκλήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Στο δεύτερο διάγγελμά της μέσα σε μια εβδομάδα και το πρώτο που έκανε ποτέ για το Πάσχα, η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε κουράγιο στους Βρετανούς που ήδη μετρούν σχεδόν 10.000 νεκρούς από κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, Βρετανοί συγκέντρωσαν σοκολατένια αυγά τα οποία προσέφεραν στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας.
Διαφορετικό το Πάσχα και στο Παρίσι
Παρά τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, οι δρόμοι στο Παρίσι παραμένουν άδειοι.
Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη διεξαγωγή λειτουργιών, οικογενειακών συγκεντρώσεων και όλων των εκδηλώσεων που συνοδεύουν τη γιορτή.