Η μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας όπως και το κλείσιμο των κέντρων εστίασης, λόγω κορωνοϊού, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό των ψαριών, καθώς ευνοείται η γονιμοποίηση τους.
Το θαλάσσιο περιβάλλον, φαίνεται ότι παίρνει μία βαθιά ανάσα ζωής, την ώρα που η ανθρωπότητα προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη κατά της πανδημίας.
Η μείωση της ανθρώπινης παρουσίας στη θάλασσα δίνει τη δυνατότητα στα ψάρια να κολυμπούν πιο ελεύθερα ακόμα και στα ρηχά.
Λιγότερα πλοία, εξίσου λιγοστές ψαρόβαρκες και ελάχιστα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση σε ψάρια, αφού ταβέρνες και εστιατόρια είναι κλειστά, βοηθούν ώστε η γονιμοποίηση τους να γίνεται σε ασφαλέστερο περιβάλλον.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη μείωση της αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα, σε όλες τις κατηγορίες των ψαράδων, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο» τονίζει ο κ. Θανάσης Τσικληρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ.
Τα ψάρια που θα γεννηθούν αυτές τις μέρες θα μπορέσουν να αλιευτούν σε δυο με τρία χρόνια από τώρα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους.
Εξαίρεση αποτελούν κάποια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα που ψαρεύονται από τον πρώτο χρόνο.
Συνεπώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αναμένεται να παρατηρηθεί πολύ σημαντική αύξηση της βιομάζας των ψαριών στις θάλασσες, αλλά και στα μεγέθη.
Πέρα από το αναμφισβήτητο περιβαλλοντικό όφελος, ειδικά οι επαγγελματίες ψαράδες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά εξαιτίας της σημερινής παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας.