Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, αναφορικά με τα νεότερα σχετικά με τις έρευνες για το φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Οι ιοί είναι ένα σύστημα χημικών μορίων, δεν είναι ζωντανοί. Έχουν στη μέση το γενετικό τους υλικό, και γύρω γύρω κάποιες πρωτεΐνες για να κολλάνε στο κύτταρο και να μπαίνουν μέσα. Από εκεί πολλαπλασιάζονται, το κύτταρο σκάει, και βγαίνουν και μολύνουν και τα άλλα κύτταρα. Η ρεμντεσιβίρη, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού», εξήγησε ο κ. Κούβελας.
Αναφορικά με φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε χώρες της Ασίας, ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι «αυτά αν δεν τα δει μια ομάδα ανθρώπων προσεχτικά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι στη φύση μας να δεχόμαστε φάρμακα που δεν τα έχουμε ψάξει πολύ».
«Η τελευταία κατηγορία φαρμάκων που θα χρησιμοποιείται σοβαρά στην καταπολέμηση του ιού, είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτοάνοσα νοσήματα», συνέχισε ο ίδιος.
«Τα φάρμακα του τελικού σταδίου δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας, και κάποιοι ασθενείς τα χρειάζονται. Υπάρχουν πολλά ηθικά και άλλα θέματα, στα οποία πρέπει να επιστρατευθεί ένας στρατός ειδικών», πρόσθεσε.
«Με ανησυχεί πάρα πολύ, ενώ πίστευα στη θεωρία της αγέλης, ότι μπορεί να μην κάνει ανοσία ο ιός. Φαίνεται σε κάποιους ασθενείς να χάνονται τα αντισώματα», κατέληξε ο κ. Κούβελας.