Ξεκάθαρη προειδοποίηση σε συνέντευξή του στους Financial Times έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για πιθανή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικού εγχειρήματος εκτός κι αν στηρίξει τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.
Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», πρόσθεσε.
Η ΕΕ βρέθηκε μπροστά σε μία «στιγμή της αλήθειας» όταν κλήθηκε να αποφασίσει αν είναι μόνο μία κοινή οικονομική αγορά, σύμφωνα με τον Μακρόν ο οποίος προειδοποίησε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα δώσει βήμα στους λαϊκιστές της νότιας Ευρώπης.
«Σας λέω ότι οι λαϊκιστές θα νικήσουν – σήμερα, αύριο και την επόμενη μέρα, στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στη Γαλλία και αλλού», είπε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι ένα πολιτικό εγχείρημα. Αν αυτό ισχύει, ο ανθρώπινος παράγοντας και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα. Μετά ακολουθεί η οικονομία».
Στο μεταξύ, με μία πάρα πολύ προσεκτική διατύπωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμά του, κάνει λόγο για ανάγκη ομολόγων ανάκαμψης που θα έχουν ως εγγύηση τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Δεν θα καλύπτουν τα χρέη του παρελθόντος, αλλά το μελλοντικό χρέος που θα δημιουργηθεί προκειμένου να υποστηριχτούν οι οικονομίες για την ανάκαμψή τους από τον κορωνοϊό.
Τα μέτρα καραντίνας, που βρίσκονται σε ισχύ στο Βέλγιο από τα μέσα Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα παραταθούν έως και την 3η Μαΐου και καμία «μαζική εκδήλωση» δεν θα μπορεί να οργανωθεί πριν από τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές. Ο αριθμός στων νεκρών στο Βέλγιο έως τώρα ανέρχεται σε 5.163.