Στη Βρετανία φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 40.000 εκφράστηκαν στην Επιτροπή Υγείας της βρετανικής Βουλής. Την ώρα που η επιδημία φθάνει στο αποκορύφωμά της, ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian είναι άκρως αποκαλυπτικό των ελλείψεων του βρετανικού ΕΣΥ.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι με τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα να ξεμένουν από προμήθειες σε διάστημα ωρών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας άλλαξε τις οδηγίες, που όριζαν ότι ολόσωμες, αδιάβροχες χειρουργικές στολές πρέπει να φοριούνται για τις υψηλού ρίσκου διαδικασίες στα νοσοκομεία.
Βάσει των νέων οδηγιών, γράφει ο Guardian, όταν εξαντληθούν οι στολές, εναλλακτικές επιλογές είναι, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούν οι γιατροί πλαστικές ποδιές, να δανείζονται προμήθειες από άλλα νοσοκομεία ή να φοράνε φόρμες εργασίας.
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα να σχολιάσει σχετικά με την αλλαγή των οδηγιών.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 500 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών θα πάρουν μέρος στις πρώτες δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό που ξεκινούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βρετανία.
Θα ακολουθήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ στο τελικό στάδιο των δοκιμών θα λάβουν μέρος 5.000 άνθρωποι. Παράλληλα με την έρευνα, προχωρά η παρασκευή αυτού του εμβολίου σε μαζική κλίμακα ώστε αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν ενθαρρυντικά, να είναι έτοιμη μέχρι το Σεπτέμβριο μια παρτίδα ενός εκατομμυρίων δόσεων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Για να στηρίξει τις προσπάθειες παρασκευής εμβολίου, η βρετανική κυβέρνηση συγκρότησε εθνική ομάδα συντονισμού που θα επιβλέπει τα 21 ερευνητικά προγράμματα που «τρέχουν» στη χώρα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι αισιόδοξο παραδέχονται οι επιστήμονες, δίνουν ωστόσο 80% πιθανότητες να πετύχει το σχέδιό τους.
Η ομάδα της Οξφόρδης είναι μια από τις εκατοντάδες στον κόσμο που δίνουν μάχη με το χρόνο. Εβδομήντα εμβόλια κατά του Covid 19 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο δοκιμών.
Τη χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό αμφισβητεί την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς πολλές χώρες επενδύουν σε αυτά με τη λογική ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει θα μπορούν με τα λεγόμενα «πιστοποιητικά» ανοσίας, να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πως η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα δίνει πλήρη προστασία από νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό.