Υπό το φόβο να τεθεί σε πλήρη διακινδύνευση σήμερα και αύριο (18/4 και 19/4) η πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού στην Ελλάδα από φαινόμενα «ανυπακοής» κινείται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση που βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση.
Αν και στο τραπέζι υπήρχαν σκέψεις για απαγόρευση μετακινήσεων των ΙΧ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, εντούτοις θεωρούν στην κυβέρνηση ότι οι Ελληνες θα τηρήσουν τα μέτρα.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Μεγάλη Παρασκευή τόνισε ότι θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε όσες περιπτώσεις παρατηρηθούν συμβάντα που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στη δημόσια υγεία.
«Αν υπάρξει κάτι μαζικό, φυσικά θα παρέμβουμε, αλλά δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες ότι είναι αντίθετοι στα μέτρα. Ίσα ίσα τα αγκαλιάζουν και γι’ αυτό υπάρχει συμμόρφωση. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι θα είναι κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς. Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση για τα ψώνια της τελευταίας μέρας για το πασχαλινό τραπέζι.
Η αθρόα προσέλευση για τις αγορές των ημερών του Πάσχα αποτυπώθηκε πιο έντονα έξω από τα σουπερμάρκετ σε όλη την επικράτεια, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους κατά 1,5 ώρα χθες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πιθανότητα έντονου συγχρωτισμού, ώστε να διατηρηθεί αλώβητο το εθνικό κεκτημένο της επιβράδυνσης στη διάδοση του ιού.
Το μόνο μέτρο που έχει τεθεί σε ισχύ, πέραν αυτών που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για τον οδηγό στα 300 ευρώ στον οδηγό, 150 ευρώ στο συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της δεύτερης μέρας του Πάσχα.
Όμως, για να τηρηθεί η καραντίνα η αστυνομία ήδη εφαρμόζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα ενταθεί ακόμη περισσότερο την Κυριακή του Πάσχα προς αποφυγήν συναθροίσεων.
Έτσι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διασφάλιση των περιοριστικών μέτρων για το Πάσχα, που επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.
Σε ό,τι αφορά την Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών και συγκεκριμένα την επιλογή Β4 «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη να μετακινηθούν για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη θα πρέπει θα πρέπει να δηλώνουν το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό ενώ στο όχημα μπορούν να επιβαίνουν μόνον δύο άτομα.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των αστυνομικών ελέγχων θα γίνει στην Αττική οδό, στις λεωφόρους Μαραθώνος, Λαυρίου, Σουνίου, Σπάτων κι άλλων. Όμως θα υπάρχουν «μπλόκα» της ΕΛΑΣ και σε περιοχές όπως στον Άγιο Πέτρο Διονύσου (σσ. για να εμποδισθεί πρόσβαση σε Ν. Μάκρη, Σχοινιά, Ραφήνα μέσω Πεντέλης) πέριξ της λίμνης Μαραθώνα, στην Βραυρώνα κλπ για να αποφεύγονται ακριβώς οι χρήσεις παρακαμπτήριων δρόμων προς διάφορες περιαστικές περιοχές της Αθήνας.
Ακόμη θα υπάρχει πληθώρα ελέγχων και στα οχήματα που θα κυκλοφορούν στην Αθήνα, ενώ θα υπάρχει προσεκτική παρέμβαση της Αστυνομίας -σε ακραία περίπτωση και με κλήση εισαγγελέα- σε καταγγελίες για πασχαλινά γλέντια σε πιλοτές πολυκατοικιών, ηχορυπάνσεις κλπ.
Από Μάιο η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων
Την ίδια στιγμή, την αισιοδοξία πως η υγειονομική και η οικονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού θα ξεπεραστούν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων «δείχνοντας» ως πιθανότερο μήνα τον Μάιο: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα».
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος και τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει πως η ύφεση φέτος θα είναι βαθιά, αλλά στο καλό σενάριο που δίνεται λύση από τους επιστήμονες στην υγειονομική κρίση, η ανάκαμψη του 2021 θα ξεπεράσει την πτώση του 2020: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.»