Zήτημα ημερών είναι η έναρξη κλινικών δοκιμών του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με την υπογραφή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των τεστ αντισωμάτων, ένα από τα εργαλεία που σχεδιάζουν πολλές κυβερνήσεις ώστε να επανεκκινήσουν τις οικονομίες των χωρών τους.
Πάνω από 500 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών θα πάρουν μέρος στις πρώτες δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό που ξεκινούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βρετανία. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ στο τελικό στάδιο των δοκιμών θα λάβουν μέρος 5.000 άνθρωποι. Παράλληλα με την έρευνα προχωρά η παρασκευή αυτού του εμβολίου σε μαζική κλίμακα ώστε αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν ενθαρρυντικά, να είναι έτοιμη μέχρι το Σεπτέμβριο μια παρτίδα ενός εκατομμυρίων δόσεων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Για να στηρίξει τις προσπάθειες παρασκευής εμβολίου, η βρετανική κυβέρνηση συγκρότησε εθνική ομάδα συντονισμού που θα επιβλέπει τα 21 ερευνητικά προγράμματα που «τρέχουν» στη χώρα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι αισιόδοξο παραδέχονται οι επιστήμονες, δίνουν ωστόσο 80% πιθανότητες να πετύχει το σχέδιό τους.
Η ομάδα της Οξφόρδης είναι μια από τις εκατοντάδες στον κόσμο που δίνουν μάχη με το χρόνο. Εβδομήντα εμβόλια κατά του Covid 19 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο δοκιμών.
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα έδειξαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για το κορωνοϊό, που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον του Έμπολα και δοκιμάσθηκε σε κλινική στο Σικάγο. Η παρασκευάστρια εταιρεία έκανε λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα σημείωσε όμως ότι περιμένει περαιτέρω στοιχεία στο τέλος του Απριλίου και τον Μάιο.
Τη χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό αμφισβητεί την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς πολλές χώρες επενδύουν σε αυτά με τη λογική ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει θα μπορούν με τα λεγόμενα «πιστοποιητικά» ανοσίας, να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πως η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα δίνει πλήρη προστασία από νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό.