Εβδομάδα προθεσμιών ξεκινά, και για αιτήσεις και για πληρωμές, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.
Η Δευτέρα του Πάσχα είναι η τελευταία προθεσμία που όσοι εργαζόμενοι λήγει το ΑΦΜ τους σε 0 μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις για τις πληρωμές. Παράλληλα, είναι η τελευταία προθεσμία και για τους εργοδότες που είναι στους ΚΑΔ για να κάνουν τις αιτήσεις.
Αύριο Τρίτη, ξεκινούν οι διορθώσεις αιτήσεων από εργοδότες και εργαζόμενους, διαδικασία που θα διαρκέσει για τρεις ημέρες. Παράλληλα, την Τρίτη ξεκινάει και μία τρίτη φάση για κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι, και αφορά σε εκείνους που δεν έχουν προλάβει γιατί έχασαν το ΑΦΜ. Την Τρίτη μπορούν να κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1.
Ακόμη, η Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις επιστρεπτέας προκαταβολής.
Την Τετάρτη, είναι η ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων του ΙΚΑ, αν το ΑΜΚΑ λήγει σε 1-3-5-7-9. Παράλληλα μπορούν να κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι που το ΑΦΜ τους λήγει σε 2.
Την Πέμπτη, μπορούν να κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι που το ΑΦΜ τους λήγει σε τρία, ενώ τελειώνει η προθεσμία για τις διορθώσεις στις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.
Την Παρασκευή θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ για όσους έχουν ΑΜΚΑ που λήγει με ζυγό αριθμό. Παράλληλα, η Παρασκευή θα είναι η τελευταία ημέρα για να κάνουν τις αιτήσεις των 800 ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης έχουμε την πληρωμή των επιστημόνων για τα 400 ευρώ.
Τέλος το Σάββατο λήγει η προθεσμία για τα voucher των επιστημόνων.
Αγωνία για τον τουρισμό
Τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην εργασία και συγκεκριμένα στο χώρο του τουρισμού, σχολίασε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
«Είναι πολύ νωρίς για μια επιχείρηση να αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι. Όλα θα εξαρτηθούν από τα μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας. Έχουν γίνει τα αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία. Το ποσοστό που έχουν αποφασίσει ότι δεν θα ανοίξουν είναι γύρω στο 3%. Πολλές επιχειρήσεις ζυγίζουν το κόστος ανοίγματος και το κόστος μη ανοίγματος», σημείωσε η κ. Σβύνου.
«Οι επισφαλείς θέσεις εργασίας είναι κοντά στις 45 χιλιάδες θέσεις, που ανέρχεται κοντά στο 40% της απασχόλησης στον χώρο των ξενοδοχείων», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, και στο κατά πόσο αυτός μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, η κ. Σβύνου ανέφερε ότι «ο εσωτερικός τουρισμός θα μας “δώσει” ενέσεις, αλλά δεν θα μπορέσει να μας κρατήσει».
«Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στον τουρισμό θα πρέπει να βοηθηθούν επί της ουσίας. Ο τουρισμός αγγίζει κοντά το 30% του ΑΕΠ, είναι πυλώνας της οικονομίας και οφείλουμε να τον στηρίξουμε», κατέληξε η κ. Σβύνου.