Σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται πως μπαίνει η παγκόσμια οικονομία, όπως δείχνει η πρωτοφανής βουτιά του πετρελαίου. Τα αμερικανικό αργό βυθίστηκε στα επίπεδα του - 37, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές πλήρωναν 37 δολάρια το βαρέλι, για να αποφύγουν την αποθήκευση του προϊόντος που μένει αδιάθετο στα χέρια τους, λόγω της μειωμένης ζήτησης.
Αυτή την ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται στη ζώνη του ενός δολαρίου, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και το μπρεντ, στο οποίο στηρίζεται η ευρωπαϊκή αγορά.
Η ύφεση έδειξε απειλητικά τα δόντια της και η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου έκανε βουτιά 55 δολαρίων μέσα σε λίγες ώρες πέφτοντας από τα 18 δολάρια σε πρωτόγνωρα αρνητικό έδαφος.
Ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου και οι επενδυτές προσπάθησαν να τα ξεφορτωθούν, ακόμα και με μεγάλη ζημιά προκειμένου να αποφύγουν ακόμα χειρότερη. Γιατί με δεδομένη την πολύ μικρή απορρόφηση και ζήτηση λόγω κρίσης κορωνοϊού, θα έπρεπε να βρουν χώρους για να αποθηκεύσουν το μαύρο χρυσό κάτι που θα ανέβαζε και άλλο το κόστος τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους παρότι πρώτες θα υποστούν ζημιές οι αμερικανικές πολιτείες που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο και δεν διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει πάντως ευκαιρίες για να συμπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας του με σχεδόν μηδαμινό κόστος.
Η πτώση του αμερικανικού αργού συμπαρασύρει και το μπρεντ στο οποίο στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό η ευρωπαϊκή αγορά.
Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον στη δίνη του κορωνοϊού. Και πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε και πως θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι 160 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται σήμερα σε δεξαμενόπλοια, στα ανοιχτά μεγάλων λιμανιών σε όλο τον κόσμο, εν αναμονή εντολών για παράδοση. Όμως η ζήτηση έχει παγώσει.