«SOS» εκπέμπουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον συγκεκριμένο κλάδο θα είναι ισχυρές κι έτσι, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης:
– 7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
– 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας
– 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
– 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες
Σημειώνεται, ότι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας ήταν εντονότερες για αυτές.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην χώρα είναι η έλλειψη ρευστότητας.
Μάλιστα, όπως προσθέτει, αυτή η έλλειψη θα μεγιστοποιείται ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ο κ. Καββαθάς, σημείωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας πλήττει τόσο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή όσο και αυτές που μπορεί να παραμένουν ανοικτές, αλλά ο τζίρος τους, έχει κατακόρυφη πτώση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος επισήμανε, ότι έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες ακόμα δεν έχουν λάβει το επίδομα των 800ευρώ που ήταν να τους χορηγηθεί εντός Πάσχα.
Επιπλέον, τόνισε πως, όπως μαρτυρά και η έρευνα, οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης θα πλήξουν έντονα τον κλάδο, αφήνοντας χωρίς δουλειά ένα σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Τέλος, ζήτησε μέτρα στήριξης για τον κλάδο, όπως του κρατική επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους.