Ο κορωνοϊός δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Κομμωτήρια, καφέ και καταστήματα ρούχων έχουν γονατίσει από το υποχρεωτικό κλείσιμο και τώρα είναι σε αδιέξοδο.
Από την μία οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ξαναδουλέψουν και από την άλλη ξέρουν πως μόλις ανοίξουν με τους περιορισμούς των νέων μέτρων δεν θα βγάλουν μεροκάματο και θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζόμενους ή και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.
Ο φόβος διάχυτος στον εμπορικό κόσμο. Μόλις ανοίξουν οι πόρτες των μαγαζιών, ένα δεύτερο λουκέτο, οριστικό αυτή τη φορά, φαίνεται να στοιχειώνει τα σχέδια των καταστηματαρχών.
Ο Σπύρος Μανιατάκης είναι σε απόγνωση, έχει δύο καταστήματα με παιδικά ρούχα, στο Γαλάτσι τα έξοδα τρέχουν, η 10ετής κρίση τον γονάτισε και τώρα θέλει να ξαναδουλέψει αλλά ξέρει πως δουλειά δεν θα υπάρχει.
Ο ίδιος επισημαίνει πως στο εξωτερικό οι κυβερνήσεις έδωσαν γενναίες βοήθειες χιλιάδων ευρώ στα καταστήματα, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις πάνε σε ευθανασία και 150.000 άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι
Τα καφέ ήταν κάποτε μία καλή λύση για να βγει ένα μεροκάματο. Μετά τον κορωνοίο ο θάνατος του εμποράκου είναι μονόδρομος για τα μικρά επιχειρήσεις εστίασης.
Θέλουν να ανοίξουν και πάλι αλλά όπως θα ανοίξουν θα είναι δώρο άδωρο. Η επένδυση που έχουν κάνει ποτέ δεν θα έχει απόσβεση.
Στα κομμωτήρια οι πελάτες κλείνουν από τώρα ραντεβού για όταν ανοίξουν. Και στα κομμωτήρια όμως τα χειρότερα έρχονται ειδικά αν από το φθινόπωρο φουντώσει νέο κύμα της πανδημίας.
Όλοι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήασεων συμφωνουν, αν η κυβέρνηση δεν δωσει μια πραγματικη στηριξη κατά τα προτυπα ευρωπαικων κρατών ο κορωνοιός θα στειλει στην ενατικη και την ελληνική οικονομία με έκρηξη της ανεργίας.