Τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν τους ελέγχους και τις δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορωνοϊού επιβεβαίωσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αισθητή την απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Οικονομική στήριξη προς τις αεροπορικές τους εταιρείες αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Ως συνεργασία – ορόσημο χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κοινή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Μέσω τηλεδιάσκεψης χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νότια Αφρική στήριξαν τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού για επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης φαρμάκου και εμβολίου για τον COVID-19.
Από τη συζήτηση ωστόσο έλειπαν αρκετοί «μεγάλοι παίκτες» στην παγκόσμια σκακιέρα. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία όσο και η Κίνα. Αργότερα εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της διαχείρισης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, και ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν την σταδιακή άρση των περιορισμών μετακίνησης που επέβαλαν για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των αεροπορικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 314 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ μόνο το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν 61 δισεκατομμύρια από τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να αποδεσμεύσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την Air France απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα σενάρια που μιλούν για κρατικοποίηση.
Και η ολλανδική κυβέρνηση ενέκρινε βοήθεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την αεροπορική εταιρεία KLM, θυγατρική της Air France.
Εκτιμάται ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει θέσει σε κίνδυνο 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα των αερομεταφορών.