Παραμένουν οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ παρά τη γενική συμφωνία των κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ανάκαμψης» που καταγράφηκε στην τηλεδιάσκεψη κορυφής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει να επεξεργαστεί ένας σχέδιο χρηματοδότησης των κρατών και κατ' επέκταση των μονοπωλίων που θα συνδεθεί με τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021 – 2027.
«Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία της Covid-19» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι διαφωνίες είναι μεγάλες λέγοντας πως «η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη».
Βασικό σημείο διαφωνίας είναι αν η χρηματοδότηση των κρατών και των μονοπωλίων θα γίνει μέσω επιδοτήσεων ή δανείων. Οι επιδοτήσεις, αντίθετα με τα δάνεια, δεν συνδέονται με υποχρεώσεις. Υπέρ των επιδοτήσεων έχουν ταχθεί η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αντίθετη θέση έχουν Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και η Γερμανία που ζήτησε το «Ταμείο Ανάκαμψης» να συνδεθεί με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27 που ήταν και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διαφωνία και μεταξύ της Κριστίν Λαγκάντ και της Άνγκελα Μέρκελ για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Υπογράμμισε ακόμη ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους, προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης, απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες». Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία.