Τη σημασία της πρώτης κατοικίας τόσο ως δικαίωμα όσο και ως μέσο προστασίας, με αφορμή και την πανδημία του κορωνοϊού, σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και δικηγόρος, υπογράμμισε την σημασία που έχει το να προστατεύται η κατοικία, καθώς, πέραν από συνταγματικό δικαιώμα, όπως κατέδειξε και η υγειονομική κρίση, αποτελεί μέσο προστασίας.
«Η εμπειρία της πανδημίας, το ‘’Μένουμε σπίτι’’, θα έπρεπε να έχει αλλάξει μυαλά, σε όσους θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι συναγματικό θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου το σπίτι. Και θεμελιώδες πολύτιμο μέσο προστασίας από την πανδημία. Πολλές φορές επισημάναμε ότι το ‘’Μένουμε σπίτι’’ δεν ισχύει για όλους, αφενός γιατί δεν έχουν όλοι σπίτι, αφετέρου γιατί δεν συμβαίνει για όλους με τις ίδια συνθήκες, κάποιοι ζουν με κομμένο ρεύμα ή χωρίς νερό, άρα δεν μπορούν να τηρήσουν τις οδηγίες των ειδικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατοικία, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, εκτός από θεμελιώδες δικαίωμα «είναι και ένα πολύ ισχυρό μέσο προστασία του ανθρώπου. Για αυτό πρέπει να πάψει η συζήτηση για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Παράλληλα, εκτός από την αποτροπή πλειστηριασμών, η δικηγόρος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, προκειμένου να ακυρωθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Κυβέρνηση και τράπεζες
Σχετικά με τις τράπεζες, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν αυστηρές αποφάσεις.
«Η κυβέρνηση να πάρει αυστηρές αποφάσεις σε σχέσεις με τις τράπεζες. Οι τράπεζες ούτε στην πανδημία συμμετείχαν με βάση τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις τους. Ανεπίτρεπτο ότι δεν συνέβαλαν ουσιαστικά. Έχουν αιμοδοτηθεί από την ελληνική κοινωνία» τόνισε, προτείνοντας να δεχθούν οι τράπεζες πακέτο ανακούφισης μέτρων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και «αν δεν το δεχθούν να το επιβάλει η κυβέρνηση».
Υπόθεση αναδρομικά
Ακόμα, σε ότι αφορά το ζήτημα των αναδρομικών, έκανε λόγω, πως στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια «υπήρξαν σκόπιμες πολιτικές αποφάσεις του ΣτΕ όχι με γνώμονα το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ένα τερατούργημα, τα δημοσιονομικά, που ονομάστηκαν δημόσιο συμφέρον».
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «πρόσφατα, η διαπλοκή δικαστικής και πολιτικής εξουσίας έφτασε στον υπέρτατο βαθμό, με τον διορισμό της προέδρου του ΣτΕ σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Καταλήγοντας, για το θέμα των αναδρομικών, ζήτησε «οι ευσυνείδητοι δικαστές να μην επιτρέψουν σε καμία σκοπιμότητα να στραγγαλίσει την δικαστική τους συνείδηση και να υπαγορεύσει αποφάσεις αντίθετες από το κοινωνικό συμφέρον και το σύνταγμα».
Τέλος, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος παρά τα περιοριστικά μέτρα επισκέφθηκε την Αίγινα, αρνούμενος μάλιστα τον έλεγχο των αρχών, έκανε λόγο για «βαριά αντικοινωνικές συμπεριφορές, και πολιτικών προσώπων, που παίρνοντας άδεια από τη σημαία, επιδεικνύουν άλλη συμπεριφορά από αυτή που απαιτείται».