Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε ο κ. Δρόσος Καραγεωργόπουλος, λοιμωξιολόγος, Ειδικός Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Σε ένα λεωφορείο δεν μπορούμε να τηρήσουμε καλά τις αποστάσεις. Θα θέλαμε τουλάχιστον ένα μέτρο, αλλά με αρκετό κόσμο είναι δύσκολο. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι μπορεί να έχουν τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί, και να μην προσέχουν όσον αφορά τη μετάδοση του ιού. Άρα η μάσκα συγκρατεί τα σταγονίδια προς τους άλλους ανθρώπους εντός του λεωφορείου. Η μάσκα δεν είναι πανάκεια, προτείνεται μαζί με τα άλλα μέτρα, το πλύσιμο των χεριών κλπ. Και πρέπει να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε την μάσκα σωστά», τόνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος.
«Θα πρέπει κανείς να προσέχει αφού κατέβει από το λεωφορείο και όσο είναι μέσα, να μην ακουμπάει το πρόσωπό του, και να βάλει αντισηπτικό στα χέρια του μόλις μπορέσει», πρόσθεσε.
«Την κάνουμε ασυναίσθητα την κίνηση να πιάνουμε το πρόσωπό μας. Να μην βάλουμε τα δάχτυλά μας που είναι λερωμένα. Ας τρίψουμε τα μάτια με τον βραχίονά μας. Η καθημερινότητά μας θα είναι λίγο πιο δύσκολη. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
Σε ό,τι αφορά στο αν κινδυνεύουμε το καλοκαίρι από το μπάνιο στη θάλασσα, ο κ. Καραγεωργόπουλος ανέφερε ότι «δεν έχουμε στοιχείο ότι ο ιός κολλάει από τη θάλασσα ή σε πισίνα. Δεν έχουμε στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία ότι μεταδίδεται έτσι».
«Σε όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα αδρανοποιείται ο ιός. Από τους 70 βαθμούς και πάνω αδρανοποιείται ακαριαία. Μιλάμε όμως για εξωτερικό περιβάλλον. Στο στόμα μας η θερμοκρασία είναι σταθερή χειμώνα – καλοκαίρι. Επίσης μιλάμε για τους εξωτερικούς χώρους», κατέληξε ο κ. Καραγεωργόπουλος.