Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το αν αναπτύσσουν ανοσία όσοι είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό και ανάρρωσαν. Κορυφαίοι Έλληνες επιδημιολόγοι και μικροβιολόγοι απαντούν στο ερώτημα, εάν τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός των νοσούντων αρκούν για να μην προσβληθούν εκ νέου από τον ιό.
Γεμάτη αβεβαιότητες και γκρίζες ζώνες είναι η επόμενη μέρα της καραντίνας για τη χώρα μας, καθώς η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για το καθοριστικό ζήτημα της ανοσίας, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επενδύσει σε ένα ισχυρό εργατικό δυναμικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να ανοίξει με ασφάλεια τα σύνορα στους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πιθανότητα επαναλοίμωξης ενός ανθρώπου που ανάρρωσε από τον COVID-19 και έχει αναπτύξει αντισώματα, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.
«Καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει αν η παρουσία αντισωμάτων στον κορωνοϊό παρέχει ανοσία σε επακόλουθη μόλυνση από αυτό τον ιό».
Με την άποψη αυτή, συντάσσεται ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Δημήτρης Παρασκευής.
Για τον μικροβιολόγο και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Άλκη Βατόπουλο, το γεγονός ότι δεν έχουμε επαναμολύνσεις, ή ότι αυτές είναι περιορισμένες, δείχνει ότι τα αντισώματα μάλλον λειτουργούν προστατευτικά έναντι του COVID-19. Εμφανίζεται ωστόσο επιφυλακτικός για το ποσοστό της ανοσίας στον πληθυσμό.
Η διάρκεια και η ένταση της προστασίας που παρέχουν τα αντισώματα στους ανθρώπους που νόσησαν, σχετίζεται με τη δημιουργία συλλογικής ανοσίας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εκτεθούν στον έως 7 εκατομμύρια Έλληνες. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Γκίκα Μαγιορκίνη, ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το ποσοστό των Ελλήνων που έχει εκτεθεί δεν ξεπερνά το 20-30%.
Δεδομένης της διάχυτης αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων ή εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το διαβατήριό μας για το μέλλον παραμένει η τήρηση των κανόνων φυσικής απόστασης και υγιεινής.