Η δεύτερη φάση αυτής της αναπάντεχης μάχης με τον κορωνοϊό, που σηματοδότησε το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεγονός.
Μετά τα λουκέτα, έρχεται η ώρα της σταδιακής εξόδου από την καραντίνα και της επανεκκίνησης της οικονομίας σε μια κοινωνία που τα πάντα έχουν αλλάξει.
Οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις επιχειρηματιών, εργαζομένων, εκπαιδευτικών αλλά και κληρικών, πλαισιώνουν τις πρωινές εικόνες στους δρόμους και έξω από το υποθηκοφυλακείο, αλλά και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τους νεκρούς και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Υποχρεωτικά μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους, γάντια, αντισηπτικά και αποστάσεις ασφαλείας θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής στη νέα μας καθημερινότητα.
Η έξοδος από την καραντίνα αρχίζει στις 4 Μαϊου. Ημέρα που καταργούνται τα SMS για τις μετακινήσεις και ανοίγουν μια σειρά από υπηρεσίες και καταστήματα.
Την ίδια μέρα μέρα, βγαίνουν τα λουκέτα σε βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κ ΚΤΕΟ ενώ ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική προσευχή.
Στις 4 Μαϊου θα ανοίξουν και μια σειρά από καταστήματα: ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών, οπτικών, αθλητικού εξοπλισμού, πώλησης φυτών αλλά και μαγαζιών με ακουστικά βαρηκοΐας.
Στις 11 Μαϊου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ανοίγουν τα υπόλοιπα καταστήματα πλην των εμπορικών κέντρων και οι σχολές οδηγών. Μία εβδομάδα μετά, στις 17 μαίου, μετά θα έχουμε τις πρώτες λειτουργίες με πιστούς και αποστάσεις ασφαλείας μέσα στις εκκλησίες. Η αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων είναι διάχυτη στην αγορά.
Τη δευτέρα 18 Μαίου, ελευθερώνεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.Εστιατόρια και καφετέριες θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ενώ ακόμα πιο πίσω πηγαίνει η επαναλειτουργία σε ξενοδοχεία, οργανωμένες παραλίες και θερινούς κινηματογράφους.
Τα λουκέτα έχουν φέρει φόβους και ανασφάλειες. Οι υπάλληλοι ανησυχούν για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας τους και οι επιχειρηματίες για τον τζίρο τους.
Από χθες λειτουργούν δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία. Σε αυτό της Αθήνας, οι πρώτοι που πήραν θέση στην ουρά, πήγαν στις 05.30 τα ξημερώματα.
Εκτός όμως από τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα υπάρχει και το μέτωπο της πανδημίας, όπου για ακόμα μία μέρα υπήρξε αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων.
Το μεσημέρι οι νεκροί στη χώρα έγιναν 139. 89χρονος ασθενής από την ιδιωτική κλινική του Ελληνικού άφησε την τελευταία του πνοή στο ΝΙΜΤΣ.
Την ίδια ώρα ένα 8χρονο παιδί στη Λάρισα, μάθαινε πως έχει νοσήσει. Πριν από λίγες μέρες στη γειτονιά του, είχε βρεθεί θετικός ένας 50χρονος άντρας.
Τον δικό τους Γολγοθά συνεχίζουν να ανεβαίνουν γιατροί και νοσηλευτές στις εντατικές. Στο ΑΧΕΠΑ η εξάντληση αποτυπώνεται στα περισσότερα πρόσωπα
Το πρώτο στοίχημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου κερδήθηκε και πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο που είναι εξίσου δύσκολο. Την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς η πανδημία να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις…