Tην ώρα που οι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν συνεργασία για την παρασκευή και διανομή εμβολίου, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Το Ινστιτούτο Jenner του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει ήδη ξεκινήσει σε δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε εκατοντάδες εθελοντές και η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από την βρετανική κυβέρνηση με 20 εκατομμύρια λίρες.
Εφόσον τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδειχθούν αποτελεσματικά, θα δρομολογηθεί άμεσα η παρασκευή του σε μεγάλη κλίμακα και η διανομή του σε όλο τον κόσμο, για τις οποίες υπεύθυνη θα είναι η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία να λειτουργήσουν σε μη κερδοσκοπική βάση, καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής.
Έτοιμη για την παρασκευή 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου δηλώνει η Sinovac Biotech, η κινεζική εταιρεία, που κυκλοφόρησε πρώτη στην αγορά το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων Η1Ν1 το 2009.
Στις τεράστιες εγκαταστάσεις της στο Τσανγκπίνγκ, προάστιο του Πεκίνου, τα εργαστήρια ελέγχουν την ποιότητα του πειραματικού εμβολίου, που έχει ήδη παραχθεί σε χιλιάδες δόσεις. Το εμβόλιο έχει αποκτήσει το όνομα Coronavac και λευκή και πορτοκαλί συσκευασία.
Παρά το γεγονός ότι το σκεύασμα απέχει πολύ από την αδειοδότηση, η εταιρεία πρέπει να δείξει ότι έχει ικανότητα παραγωγής σε ευρεία κλίμακα, για αυτό και ξεκίνησε την παραγωγή πριν από το τέλος των κλινικών δοκιμών.
Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε μια γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με τον αμερικανικό κολοσσό Pfizer με στόχο να ετοιμάσουν εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη του έτους.
Η εταιρεία, που εδρεύει στο Μάιντς κι έλαβε πρόσφατα έγκριση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, ανακοίνωσε ότι ήδη χορηγήθηκαν δόσεις του πειραματικού εμβολίου στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.
Την ίδια ώρα πάντως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων στον κόσμο, ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει μαζική παραγωγή εμβολίου για τον κορωνοϊό πριν το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους.
Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: Τα εμβόλια θέλουν αρκετή προετοιμασία
Στο έκτακτο LIVE NEWS για τον κορωνοϊό μίλησε η κ. Γιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Προφανώς δεν μπορεί κανείς να πει αν θα έχουμε σε 2 ή 4 μήνες θα έχουμε το εμβόλιο. Τα εμβόλια θέλουν αρκετή προετοιμασία, αρκετές δοκιμές. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο τυχεροί είμαστε. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι έχουμε ένα πρώτο φάρμακο που φαίνεται ότι θα πάει σύντομα για αδειοδότηση, τη ρεμδεσιβίρη, που φαίνεται να βοηθάει νοσηλευόμενα άτομα να μπορούν να βγουν από το νοσοκομείο συντομότερα. Προφανώς δεν είναι η λύση του προβλήματος. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα», σημείωσε η κ. Τουλούμη.
«Αυτό που έδειξε η αρχική ανάλυση είναι ότι η ρεμδεσιβίρη μειώνει τον χρόνο μέχρι την ανάκαμψη. Μένει ο ασθενής λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε αναφορικά με τη ρεμδεσιβίρη», πρόσθεσε.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει μόνο ένα φάρμακο. Είναι πολυπαραγωντικό αυτό που αντιμετωπίζουμε στα άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό. Ήδη έχει βελτιωθεί η περίθαλψη των ασθενών, γιατί η εμπειρία αυτό το διάστημα έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει. Έχουμε τώρα και ένα φάρμακο που είναι πιθανό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πρώιμα στάδια. Και υπάρχουν και πολλά άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται», κατέληξε η κ. Τουλούμη.