Εντείνονται οι φήμες το τελευταίο διάστημα ότι η κυβέρνηση θα ανασύρει από το συρτάρι το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Τα… σενάρια φούντωσαν και από το ρεπορτάζ, το οποίο κάνει λόγο για επικείμενο σαρωτικό κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής σύνταξης του «in.gr», Βασίλης Κανέλλης, στα τέλη Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί αναμένεται να απομακρυνθούν από τον θώκο τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για αρκετούς τεχνοκράτες υφυπουργούς.
Μερικοί εξ αυτών θα απομακρυνθούν λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εν καιρώ πανδημίας, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν στη «μαύρη λίστα» και προ κορωνοϊού.
Τα σενάρια για το… είδος του ανασχηματισμού
Από εκεί και έπειτα, μεγάλη σημασία έχει το… είδος του ανασχηματισμού.
Δηλαδή, εάν ο ανασχηματισμός είναι εκλογικού χαρακτήρα, με το νέο κυβερνητικό σχήμα να «τρέχει» τις εκλογές, οι οποίες είναι πιθανό να διεξαχθούν Ιούλιο ή Σεπτέμβριο.
Το άλλο σενάριο, κάνει λόγο για έναν δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα αλλάξει την μορφή της κυβέρνησης, η οποία θα συνεχίσει κανονικά τον πολιτικό της βίο.
Θεωρείται δεδομένο, πάντως, ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό, θα ενσωματωθούν τόσο πρόσωπα εκτός ΝΔ όσο τεχνοκράτες. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, επιδιώκει, μέσω των επιλογών του, να καταδείξει το εύρος και την οικουμενικότητα που καλύπτει μεγάλος μέρος του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος.
Όμως, εάν ο ανασχηματισμός είναι εκλογικός, τα εξωκοινοβουλευτικά και τα εξωκομματικά στελέχη που θα επιλεγούν θα είναι σαφώς λιγότερα.
Ένα από τα ονόματα που έχει ακουστεί για ανάληψη υπουργικού θώκου, είναι αυτό του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου. Ο ίδιος, ωστόσο, το διαψεύδει.
Πάντως, τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φούντωσαν και με την τοποθέτηση του αρχηγού τις Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο πως «οι εκλογές ίσως είναι αναπόφευκτες».