Ραγδαίες εξελίξεις, που δίνουν ελπίδα στη σκληρή μάχη κατά του κορωνοϊου, έφεραν οι ανακοινώσεις του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των Ηνωμένων Πολιτειών, δρα Άντονι Φάουτσι
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ρεμδεσιβίρη έχει μια σαφή, σημαντική θετική επίδραση στη μείωση του χρόνου ανάρρωσης κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους», τόνισε.
Όπως δείχνουν οι έρευνες η ρεμδεσιβίρη μειώνει το απαιτούμενο διάστημα ανάρρωσης από 15 σε 11 ημέρες αλλά φέρνει μικρή μείωση στη θνησιμότητα .
«Μπορεί η βελτίωση κατά 31% να μην είναι ένα 100% νοκ άουτ, είναι όμως μια πολύ σημαντική ένδειξη. Γιατί αποδεικνύεται ότι ένα φάρμακο μπορεί να μπλοκάρει τον ιό»
Ο δρ. Φάουτσι μάλιστα ανέφερε και την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που πρώτες δοκίμασαν την επίδραση της ρεμδεσιβίρης.
Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακα είναι αρκετά αποτελεσματικό σε ασθενείς με covid μέτριας ή σοβαρής κλίμακας, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητής Αιματολογίας- Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος, αυτό το φάρμακο δεν είναι πανάκεια και σίγουρα χρειαζόμαστε και άλλα φάρμακα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της νόσου
Έλληνας πνευμονολόγος που δίνει μάχη στο νοσοκομείο του Mount Sinai στο Μανχάταν, στο επίκεντρο του κορωνοϊου, εκτιμά ότι πρέπει να χορηγείται αμέσως μόλις εισαχθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο και όχι μετά από μερικές μέρες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίστηκε και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Μάχη γιγάντων για το εμβόλιο
Λίγες ημέρες πριν πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ύστερα από κλινική μελέτη ότι η η ρεμδεσιβίρη δεν βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών.
Τμήμα της έρευνας εκείνης αναρτήθηκε αρχικά στον ισότοτοπο του Π.Ο.Υ. αλλά στη συνέχεια ο Οργανισμός απέσυρε την ανάρτηση αυτή διευκρινίζοντας ότι η κινεζική μελέτη δημοσιεύτηκε κατά λάθος, χωρίς να έχει αξιολογηθεί προηγουμένως από ειδικούς.
Πίσω από αυτή τη διαφωνία βρίσκεται η μάχη Κίνας – ΗΠΑ για το ποια χώρα θα βρει πρώτη το φάρμακο ή το εμβόλιο.
Επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας μια διακεκριμένη επιστήμονας από την Ταϊβαν, χώρα με την οποία η Κίνα έχει παραδοσιακή κόντρα.
Το φάρμακο της Gilead πρέπει να περάσει και άλλες κλινικές δοκιμές για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του.
Η Κίνα ετοιμάζει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό
Η κιενεζική Sinovac Biotech, η εταιρεία που κυκλοφόρησε πρώτη το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων Η1Ν1 δηλώνει έτοιμη να βγάλει εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Τα πρώτα αποτελέσματα στο τέλος Ιουνίου. Οι δόσεις ετοιμάζονται ήδη.