Τραγωδία στο Ιόνιο, όπου ελικόπτερο του ΝΑΤΟ συνετρίβη 83 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς αλλά εντός των ορίων ιταλικής δικαιοδοσίας. Στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν έξι άτομα, στελέχη όλοι των καναδικών ενόπλων δυνάμεων. Ήδη, εντοπίστηκε ένας νεκρός, ενώ αγνοούνται οι άλλοι πέντε επιβαίνοντες.
Συνεχίστηκαν όλη την Πέμπτη οι έρευνες για τον εντοπισμό των 6 επιβαινόντων στο ελικόπτερο της καναδικής φρεγάτας Φρέντερικσον του οποίο το σήμα χάθηκε 83 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς μέσα στον χώρο ευθύνης του ιταλικού κέντρου διάσωσης.
Από τις 6:30 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μετά από σχετικό αίτημα της Ρώμης ενώ η Ελλάδα διέθεσε και αεροπλάνο C-130.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης είχαν βρεθεί μόνο ορισμένα σωσίβια και μέλη ανθρωπίνου σώματος, ενώ το βάθος που ξεπερνά τα 2.500 μέτρα στο σημείο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Το ελικόπτερο CH-148 Κυκλώνας σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ήταν καινούργιο μόλις 2 ετών και από στρατιωτικούς θεωρείται ως ένα από τα πιο αξιόπιστα του είδους του.
Απογειώθηκε από την φρεγάτα λίγο πριν τις 8 το βράδυ στο πλαίσιο νατοϊκής επιχείρησης.
Αφού πέταξε μέσα στο σκοτάδι που επικρατούσε εκείνη την στιγμή στην περιοχή το σήμα του χάθηκε από τα ραντάρ λίγα λεπτά μετά τις 8 και σε μικρή απόσταση από την φρεγάτα.
Αμέσως δόθηκε σήμα στο ιταλικό κέντρο ερευνών μιας και η περιοχή είναι μέσα στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Ρώμης.
Το καναδικό γενικό επιτελείο προχώρησε σε ανάρτηση στην οποία σημείωνε πως η απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο έγινε στα ανοιχτά των ακτών της Ελλάδας σημαίνοντας συναγερμό στα ελληνικά ΜΜΕ λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Αν και το σημείο απώλειας σήματος ήταν στο FIR Ρώμης η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή δήλωσε την ετοιμότητά της να συνδράμει, κάτι το οποίο της ζητήθηκε στην συνέχεια με επίσημο αίτημα των ιταλικών Αρχών.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το ελικόπτερο της τουρκικής φρεγάτας που συμμετέχει στις έρευνες τονίζοντας πως αυτές γίνονται στο Ιόνιο, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών κύκλων θα αξιοποιηθεί στο μέλλον από την τουρκική προπαγάνδα.