Για τα διαγνωστικά τεστ που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού και τη δοκιμαστική θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης.
Όπως τόνισε η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, η δοκιμή της ρεμδεσιβίρης έγινε σε 1.000 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν με κορωνοϊό σε νοσοκομεία, με τα αποτελέσματα να είναι αρχικά ενθαρρυντικά.
Ειδικότερα, με τη χρήση του φαρμάκου μειώθηκαν οι μέρες νοσηλείας των ασθενών από 15 σε 11, ενώ μειώθηκε και το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 από το 11% στο 8%,
Ωστόσο, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι υποστήριξε ότι «τα αποτελέσματα είναι θετικά, αλλά δεν είναι η ρεμδεσιβίρη το φάρμακο που θα μας σώσει από τον κορωνοϊό».
Παράλληλα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε και στην έρευνα που γίνεται για τα τεστ ταχείας διάγνωσης για τον κορωνοϊό, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο.
«Αυτό είναι που προσπαθούμε να πετύχουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι ελέγχονται όλα όσα υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή.
Τέλος, η κυρία Χατζηιωάννου σημείωσε ότι αν τα τεστ γίνουν σε μεγάλο βαθμό του πληθυσμού, θα είναι αυτά που θα μπορούν να καθοδηγήσουν τους ειδικούς για την άρση των μέτρων περιορισμού.