Ισχυρό σοκ αντιμετωπίζει για πρώτη φορά και η γερμανική οικονομία, μη μπορώντας να μείνει απρόσβλητη από την επέλαση του κορωνοϊού, ενώ μεγάλη είναι η επιβράδυνση που καταγράφεται ήδη και σε άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Οι Γερμανοί επιδημιολόγοι βλέπουν μεν υποχώρηση στο ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί. «Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτός ο μαραθώνιος, τώρα μιλάμε για το πρώτο κύμα. Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα, ίσως και τρίτο» τόνισε ο πρόεδρος του Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ.
Την ίδια ώρα η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χειρότερης ύφεσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότερο από 6% για ολόκληρο το έτος. Πάνω από 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι είδαν να αναστέλλεται η σύμβασης εργασίας τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Μόνο τον Απρίλιο η ανεργία αυξήθηκε 13,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ υποστήριξε: «Η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει ένα ισχυρό εξωτερικό και εσωτερικό σοκ. Τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά».
Την ίδια ώρα, στο πρώτο τρίμηνο η Γαλλία κατέγραψε ύφεση 5,8%, την χειρότερη από το 1949, η Ισπανία -5,2 % και η Ιταλία -4,7%. Συνολικά η οικονομία της ευρωζώνης καταγράφει ύφεση-ρεκόρ 3,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1995 που η Γιούροστατ ξεκίνησε τις μετρήσεις.
Για ιστορική συρρίκνωση έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προβλέποντας ύφεση στην ευρωζώνη εφέτος, μεταξύ 5 και 12%.
Πολιτική κόντρα στην ιταλική Βουλή
Παράλληλα, στην ιταλική βουλή, βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να διακόψουν την ομιλία του πρωθυπουργού Κόντε, ο οποίος έβγαλε τη μάσκα όταν ανέβηκε στο βήμα αν και αυτό προβλεπόταν από τους συμφωνημένους κανόνες. Ο Κόντε προειδοποίησε τις περιφέρειες να μην προχωρήσουν μεμονωμένα σε χαλάρωση των μέτρων αλλά σε συντονισμό με την κυβέρνηση, από τις 4 Μαίου
Την ίδια ώρα διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη ζητούσαν μεγαλύτερη στήριξη για τους αδύναμους, ενώ στο Τορίνο γιατροί και νοσηλευτές κατήγγειλαν ότι παρά τα ωραία λόγια και τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τους χορηγούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας. ))