Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τη Δευτέρα, καθώς το κόστος προμήθειας αποδεικνύεται υψηλό για τις οικογένειες.
Η αντιπολίτευση αξιώνει οι μάσκες να μπουν σε διατίμηση, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αίτημα που επί του παρόντος δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.
Δεν σταματά να γράφει η φαρμακοποιός Μαρία Χατζηδημητρίου, τις παραγγελίες πελατών για υφασμάτινες μάσκες.
Η ζήτηση είναι μεγάλη καθώς από Δευτέρα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε καταστήματα και ΜΜΜ και οι υφασμάτινες έχουν χαμηλότερο κόστος.
Για τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης το κόστος είναι μεγαλύτερο, αφού αν καθημερινά μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 10 μάσκες των 75 λεπτών, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται με 225 το μήνα.
Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτική πίεση για το θέμα της διατίμησης των χειρουργικών μασκών. Το ΚΙΝΑΛ μάλιστα ζητά να διανεμηθούν δωρεάν στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής.
Πάντως ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, πρότεινε τη χρήση υφασμάτινης μάσκας και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλαφόν στην τιμή της χειρουργικής μάσκας.
Μια μάσκα όμως προστατεύει μόνο αν τοποθετηθεί σωστά, αφού πρώτα έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας.
Με την ίδια προσοχή θα πρέπει και να τη βγάλουμε και φαρμακοποιός μας δείχνει πώς τη βάζουμε.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χρήση της υφασμάτινης μάσκας. Η κ. Χατζηδημητρίου μας δείχνει τον τρόπο για να ελεγχουμε αν η υφασμάτινη μάσκα μας έχει αποτελεσματική προστασία.
Από τη Δευτέρα η μη χρήση μάσκας σε καταστήματα λεωφορεία, μετρό και ταξί θα επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ. Χειρουργική ή υφασμάτινη θα πρέπει να την έχουμε πάντα μαζί μας.