Έκκληση για διεθνή συνεργασία, στην προσπάθεια ανάπτυξης φαρμάκου και εμβολίου κατά του κορωνοϊού, απηύθυνε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι από την έρευνα λείπουν σήμερα περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, ελπίδες για γρήγορη ανάρρωση από τον θανατηφόρο ιό το φάρμακο της ρεμδεσιβίρης που έλαβε έκτακτη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
To πρώτο φάρμακο που παίρνει έγκριση παγκοσμίως για να πολεμήσει τον κορωνοϊό είναι η ρεμδεσιβίρη. Το «πράσινο φως» δόθηκε με έκτακτη άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Όσοι πήραν το φάρμακο είχαν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και βγήκαν γρηγορότερα από το νοσοκομείο. Οι δοκιμές έγιναν σε 1.063 ασθενείς , από όλο τον κόσμο. Συμμετείχε και η Ελλάδα, μέσω τεσσάρων κέντρων νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό.
Μετά την έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, αναμένεται να ακολουθήσει και η αντίστοιχη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Μεγάλη είναι η κόντρα μεταξύ των χωρών για το ποια θα προλάβει να δημιουργήσει πιο γρήγορα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία κούρσα με το χρόνο καθώς είναι λίγες οι πιθανότητες να νικηθεί ο κορωνοϊός χωρίς το εμβόλιο.
Υπάρχουν 100 δοκιμές σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρεις εταιρίες. Mία από αυτές είναι η Γερμανική CureVac.
Πολλές ελπίδες δίνει και η Κινεζική εταιρία Sinovac. Ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κυκλοφόρησε στην αγορά εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων H1N1.
Η Sinovac, ελπίζει ότι θα λάβει στο τέλος του Ιουνίου τα πρώτα αποτελέσματα για την ασφάλεια του προϊόντος της.
Μέχρι τον Ιούλιο θα ξέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αν το εμβόλιό του κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις πρώτες κλινικές δοκιμές να δίνουν σημαντικές ελπίδες.