Η τουριστική σεζόν μπορεί ακόμη να σωθεί αρκεί οι χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν κοινούς κανόνες και να συντονιστούν, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στον Σαράντη Μιχαλόπουλο και το «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Εντουάρντο Σαταντέρ, Γενικός Διευθυντής της ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνικών Τουριστικών Οργανισμών.
«Αυτό το καλοκαίρι δεν έχει χαθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε κοινούς κανόνες και πρότυπα. Χρειαζόμαστε επίσης και έναν "διαιτητή" και η Κομισιόν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, να βάλει κάποιους κανόνες», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, είπε ότι σήμερα καταγράφονται περίπου 45 έως 70% απώλειες σε αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και εστιατόρια.
Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ζημιές 275 έως 400 δισ. ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ταξιδιών και Τουρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι περίπου 13 εκατομμύρια στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, εκτιμάται πτώση των εισερχόμενων αφίξεων κατά 39%.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για «έξυπνες» διακοπές φέτος, λέγοντας ότι ο τουριστικός τομέας πιέζει για μια εναρμονισμένη προσέγγιση στην Ευρώπη.
«Το πρόβλημα που βλέπουμε τώρα στα μέσα ενημέρωσης είναι ότι κάθε χώρα ψάχνει να βρει τη δική της λύση με διαφορετικές συνταγές».
Πρόσθεσε ότι όλα πρέπει να γίνουν συντονισμένα μεταξύ των κρατών μελών, το άνοιγμα των συνόρων και προφανώς η άρση των εμποδίων και επίσης σχετικά με τις έξυπνες λύσεις στους υγειονομικούς ελέγχους.
«Ας φανταστούμε ότι ταξιδεύετε από το Βέλγιο στην Ελλάδα και πρέπει να περάσετε πολλά σύνορα και σε κάθε σημείο ελέγχου ίσως έχετε ένα από αυτά τα τεστ που χρειάζονται πέντε λεπτά (για τον κορωνοϊό) για να λάβετε έγκριση. Φανταστείτε τις ουρές που θα δημιουργηθούν».
«Δεν έχει προετοιμαστεί κανένα αεροδρόμιο και λιμάνι για αυτό».
Πιστεύουμε επίσης στις έξυπνες λύσεις, διότι θα είναι ψηφιοποιημένες.
Τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν κάποια πρότυπα διότι δεν μπορούμε να έχουμε ορισμένες χώρες να ανοίγουν τουριστικά θέρετρα μονομερώς, με κάποια πρότυπα υγείας στα εστιατόρια στα δωμάτια ή στα πούλμαν.
«Πρέπει να έχουμε κάτι πολύ εναρμονισμένο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί διαφορετικά, θα δημιουργήσουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Φανταστείτε κάποιες χώρες να έχουν πολύ χαλαρούς ελέγχους και άλλες πολύ αυστηρούς. Επομένως, είναι πιθανό κάποιοι να επιλέξουν εκείνο το μέρος με τους χαλαρούς ελέγχους.»