Στην εποχή της νέας κανονικότητας, αυτής του κορωνοϊού, περνά η Ελλάδα από σήμερα, καθώς, ξεκινά η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Ωστόσο, οι ειδικοί, συνεχίζουν τη δική τους μάχη έναντι του κορωνοϊού. Τόσο σε επίπεδο παρακολούθησης της πορείας της επιδημίας όσο και στο επίπεδο ανεύρεσης φαρμάκου για τον Covid-19.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε πως το βασικό κομμάτι του ανοίγματος της είναι η ατομική ευθύνη.
Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, οι ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της επιδημίας στη χώρα, και «γύρω στις 18 Μαϊου θα δούμε τα αποτελέσματα της αναστροφής των μέτρων που ξεκίνησε σήμερα».
Μάλιστα, αναλογικά με την πορεία της επιδημίας, υπάρχει όπως είπε και πάλι, το ενδεχόμενο αναστροφής κάποιων μέτρων.
Σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας, εξήγησε πως η λογική της είναι «εάν κάποιος από εμάς είναι φορέας του ιού και δεν το γνωρίζει, να μειωθεί η διασπορά του στην κοινότητα».
Τέλος, υποστήριξε, ότι η «ισχυρή σύσταση» με την «υποχρέωση» χρήσης μάσκας διαφέρει στο νομικό σκέλος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, τόνισε πως δεν θα υπάρξει ένα φάρμακο που θα αντιμετωπίζει συλλήβδην όσους πάσχουν με κορωνοϊό.
«Θα έχουμε θεραπείες που θα σχετίζονται με το στάδιο της νόσου και με το γενετικό υπόστρωμα του κάθε ασθενούς» υπογράμμισε.
Σχετικά με την χρήση ρεδεμσιβήρης, η οποία χορηγήθηκε σε βαριά πάσχοντες, ανέφερε ότι μειώνει την θνησιμότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Παράλληλα, έκανε λόγο, πως θα δίδεται αντιϊκή αγωγή στα πρώιμα στάδια ενός ασθενούς με κορωνοϊό, προκειμένου να ανασχεθεί η ανάπτυξη της νόσου και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό.
Τέλος, ο κ. Γραβάνης, έκανε λόγο για δοκιμή 80 διαφορετικών ουσιών σε 500 κλινικές ανά τον κόσμο για τον κορωνοϊό.